NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

90 év az űrben, 90 év a Földön

 

A magyar űrtevékenység évtizedei címmel tartotta meg ünnepi rendezvényét a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT), a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Eötvös József Kutatóközpont (EJKK) Világűrjog és -Politika Kutatóműhelye, az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, valamint a Lechner Tudásközpont. Az eseménynek, melynek levezető elnöke Bacsárdi László, a MANT alelnöke volt, az NKE Ludovika Főépület Széchenyi Díszterme adott otthont április 21-én.

E napon különleges, kerek évfordulót ünnepelt a szakma: Almár Iván csillagászt, űrkutatót, a Magyar Asztronautikai Társaság első, majd örökös, tiszteletbeli elnökét, a Magyar Tudományos Akadémia emeritus kutatóját, a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia (IAA) tiszteleti tagját köszöntötték 90. születésnapja alkalmából.

„Ma itt van velünk a magyar űrkutatás színe-java és mindazok az óriások, akik a vállukon hordták az elmúlt évtizedekben ezt a területet” – hangsúlyozta megnyitóbeszédében Ferencz Orsolya, űrkutatásért felelős miniszteri biztos. „Almár Iván professzor és felesége, Illés Erzsébet professzor asszony a kezdetektől azon dolgoztak, hogy Magyarország űrtevékenysége a nemzetközi térben egyre nagyobb láthatósággal tudjon érvényesülni” – fogalmazott Ferencz Orsolya. Nemcsak a tudományos életben van jelentősége annak, hogy az űrkutatásban eredményeket tudunk felmutatni, hanem a gazdaságban is. Az űrkutatás és a belőle elindított, ma már globális űrtevékenység legfontosabb eredménye, hogy egy olyan világgazdaságilag is jelentős high-tech területté nőtte ki magát, ami mindannyiunk mindennapi életét és a globális szolgáltatások sorát befolyásolja – mutatott rá. Az űrkutatásért felelős miniszteri biztos arról is beszélt, hogy az idén ősszel az űrszektorhoz köthető szakirányú posztgraduális képzés indul hazánkban. Az UniSpace nevű konzorciumban 17 magyarországi egyetem – köztük az NKE – vállalta az együttműködést. (Az UniSpace név nem tévesztendő össze az ENSZ UNISPACE konferenciájának rövidítésével – a szerk.). „Ez az együttműködés szinte a teljes magyar felsőoktatási vertikumot érinti, ahol egy új továbbképzési formát is igyekszünk találni, mert ez a multidiszciplináris terület, amit űrtevékenységnek hívunk, a természettudománytól a társadalomtudományig rengeteg területet ölel fel, ahol fontos, hogy fiataljaink minél szélesebb látókörrel rendelkezzenek” – emelte ki a miniszteri biztos.

A magyar autonómiatörekvések egyik központjaként definiálta a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet jogelőd intézménye kapcsán köszöntőjében Bartóki-Gönczy Balázs, az NKE EJKK Világűrjog és -Politika Kutatóműhely vezetője. Bartóki-Gönczy Balázs elmondta, a Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémiát 1808-ban alapították azzal a céllal, hogy hazánkban nemzeti honvédtiszti képzés jöjjön létre. Ez a magyar államnak olyan szuverén törekvése volt, amely a magyar államiság meghatározó, történelmi része. Ugyanúgy, ahogy Almár Iván a magyar űrkutatás állócsillaga, akinek hetvenéves szakmai tevékenysége nélkül nem is tudnánk elképzelni a magyar űrkutatást. „Ezek olyan igazodási pontok, amelyek a jövő irányait is kijelölhetik, és ezért különösen fontos számunkra, hogy Almár Ivánt 90. születésnapján itt, az Egyetem épületében köszönhetjük – hangsúlyozta a Kutatóműhely vezetője.

A Magyar Asztronautikai Társaság elnöke, Kovács Kálmán köszöntőjében a legnagyobb tisztelettel hajtott fejet a magyar űrkutatás legnagyobbjai előtt, mások mellett Farkas Bertalan előtt is, aki ugyancsak részt vett az eseményen. „Az elmúlt kilenc évtized fantasztikus időszaka volt a magyar űrkutatásnak, és azt hiszem, indokolt, hogy megálljunk és tisztelegjünk az előtt a generáció előtt, amely az ’50-es, ’60-as években meglátta ebben a lehetőséget, és ma tulajdonképpen az ő pionír munkájuk alapján lehetünk itt. Az elmúlt kilencven év a magyar űrkutatásban nagyon sok eredményt hozott, de nemcsak az akadémiai kutató területeken, hanem az egyetemeken is. A 2022 őszén induló posztgraduális képzés pedig olyan szakmai tárgyakat kínál majd a hallgatóknak, melynek segítségével űr témakörében is szakmai ismeretekre tehetnek szert – mondta Kovács Kálmán.  

A délután folyamán a jelenlevők szakmai előadásokat hallgathattak meg, valamint egy Almár Ivánnal folytatott pódiumbeszélgetésnek is tanúi lehettek.

 

Szöveg: Páhy Anna

Fotó: Szilágyi Dénes