NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Könyvajánló - 2021. május 14.

Barry Turner: A berlini légi híd. A hidegháború nagyszabású segélyszállítási művelete. GABO, Budapest, 2018.

1948-ban a romokban heverő Berlin megosztott város volt egy megosztott országban, egy megosztott földrészen, a szovjet irányítás alatt lévő Kelet-Németország szívében. Sztálin azt akarta, hogy a szövetségesek hagyják el az országot, a szövetségesek maradni akartak, a fővárost pedig csak három szűk légi folyosó kötötte össze a Nyugattal. A diktátor magabiztosan hitt benne, hogy ha elvágja az élelmiszer- és üzemanyag-ellátást, végső csapást mérhet Berlinre.
Amerikában sokan gondolták úgy, hogy Németország újjáépítése jelentené az igazi biztosítékot a kommunizmus európai térnyerése ellen. Ezért 1948 júniusa és 1949 májusa között brit és amerikai repülőgépek végrehajtották a történelem legambiciózusabb légi segélyszállítási műveletét: közel háromszázezer út során több mint kétmillió tonna szállítmányt juttattak be a porig rombolt fővárosba.

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt elenőrizheti.

---

Kováts András - Soltész Béla: Mit tudunk a kivándorlásról? Műhelybeszélgetések. Gondolat, Budapest

Kivándorlás. Forró téma ez mostanában, és az ismerősöktől hallott történetek, a médiában látott-hallott beszámolók és a politikusi nyilatkozatok alapján valószínűleg mindannyian gondolunk róla valamit. De vajon mi az, amit ténylegesen tudunk? A magyarországi társadalomtudomány régóta foglalkozik a kérdéssel, mégis csak elszórt, nehezen összehasonlítható kutatási eredmények állnak rendelkezésünkre. Hiszen nem könnyű a feladat: akikre kíváncsiak lennénk, már nincsenek itt, így a hiányukat kellene megmérnünk és értelmeznünk.
Ez a könyv egy kérdéseket feltevő kötet, amelynek születése egy nyilvános vitasorozathoz köthető. A megszólaltatott szakértők között akad szociológus, történész, közgazdász, demográfus, pszichológus, antropológus. Szó esik „kitántorgókról” és „ötvenhatosokról” éppúgy, mint a kivándorlást még csak most tervezgető fiatalokról. Megvitatjuk az egymásnak ellentmondó statisztikai adatokat, és értelmezzük a kivándorlás okozta munkaerőhiányt. Megkíséreljük feltérképezni, hogy mi történik az angliai elit egyetemekre, vagy épp a németországi piroslámpás negyedekbe kerülő honfitársainkkal. Megpróbáljuk megérteni a Kanadában menekültstátuszért folyamodó kelet-magyarországi romák, vagy a Nyugat-Európában magyar útlevéllel megjelenő erdélyiek lehetőségeit és választásait.
Az érdekfeszítő beszélgetésekből kiderül, hogy bár sok mindent nem tudunk a kivándorlásról, azért sok olyan dolog is van, amit tudunk. Könyvünkkel e töredezett tudások összerendezésére tettünk kísérletet.

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt elenőrizheti.

---

Eörsi László: Pesti lányok, 1956. Noran Libro, Budapest, 2019.

E tanulmánykötetben 66 nő szerepel, akik az 1956-os forradalom és szabadságharc idején egy-egy harcoló csoportban fegyverrel vagy vöröskeresztes tevékenységgel, élelemellátással, netán röpcédulák előállításával vettek részt a szabadságért és függetlenségért folytatott küzdelemben. Kevéssé ismert forradalmárok mellett olvashatunk itt híres nőkről is, mint Tóth Ilonáról, akiről jelenleg is élénk viták folynak, személyiségének értékelése már 1957 óta megosztja a közvéleményt. A kötet szereplői között találjuk Wittner Máriát is, akinek személye szintén éles vitákat vált ki.

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt elenőrizheti.

---

 

Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Rosling Rönnlund: Tények.  Tíz ok, amiért tévesen ítéljük meg a világot, avagy miért állnak jobban a dolgok, mint gondolnánk. Libri, Budapest, 2018.

Hányan élnek mélyszegénységben a földön?
Miért növekszik a világ népessége?
Ugyanannyian halnak meg természeti katasztrófák következtében, mint száz évvel ezelőtt?

Ki gondolná, hogy ezekre a kérdésekre még egy csimpánz is jobb válaszokat ad, mint a megkérdezett tanárok, újságírók, Nobel-díjasok vagy befektetési bankárok?

Hogy ez miként lehetséges, arra ad megdöbbentő magyarázatot szerzőtársaival együtt a svéd orvos-kutató és akadémikus, Hans Rosling. A TÉNYEK című, óriási nemzetközi figyelmet kiváltó könyvben Rosling és csapata bemutatja azt a tíz ösztönös késztetést, amely eltorzítja az érzékelésünket, és amely miatt tévesen és rosszul ítéljük meg a világot, amelyben élünk.

Az a probléma, állítják a szerzők, hogy nem tudjuk, mit nem tudunk, és még a feltételezéseinket is az öntudatlan előítéleteink határozzák meg. Ha azonban félretesszük ezeket a vélekedéseket, és helyette a tényeket nézzük, rájövünk, hogy a világ sokkal jobb hely, mint gondolnánk. Ami persze nem jelenti azt, hogy ne lenne bőven aggódnivalónk. A problémák megoldása azonban csak akkor lehetséges, ha ismerjük a tényeket, és ezáltal fel tudjuk mérni, mely veszélyek fenyegetnek bennünket leginkább.

A TÉNYEK című kötet megváltoztat bennünket: nem csupán a világszemléletünket formálja át, de azzal az erővel is felruház, hogy megoldjuk a válságokat és felismerjük a jövőben rejlő lehetőségeket.

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt elenőrizheti.

---

Szondy Máté: Tudatos változás. Hogyan formáljuk át önmagunkat és szokásainkat a mindfulness segítségével? Kulcslyuk, Budapest, 2020.

A változással a legtöbben ellentmondásos viszonyt ápolunk. Gyakran kívánjuk, vágyunk rá, reménykedünk benne - ugyanakkor tartunk is tőle, és sokszor mégis visszatérünk azokhoz a szokásainkhoz, viselkedéseinkhez és választásainkhoz, amelyektől meg akartunk szabadulni.

Változni ugyanis: nehéz. Ha éppen kimerültek vagy feszültek vagyunk, könnyen elgyengülünk az elhatározásunkban, mert agyunknak éppen a viselkedés kontrollálásáért felelős területe a legérzékenyebb a fáradtságra és a stresszre. Mint ahogy a gyermekkori tapasztalataink nyomán létrejött úgy nevezett maladaptív sémák is újra meg újra visszaterelnek ugyanazokhoz a rossz megoldásokhoz. Ilyenkor csalódottan nyugtázzuk, hogy ismét nem sikerült, és néhány kudarc után esetleg már nem is bízunk benne, hogy valaha sikerülhet.

Pedig változni: lehetséges. Ha nem hinnék benne, hogy így van, és nem tapasztaltam volna meg már sokszor a gyakorlatban is, képtelen lennék pszichológusként dolgozni. Meg lehet változtatni nemkívánatos szokásainkat, kapcsolati mintázatainkat, sőt, bizonyos mértékben a személyiségünket is. Természetesen a változás különböző szintjeit más és más módszerekkel lehet elérni, de valamennyi esetben komoly segítségünkre lehet a tudatos jelenlét gyakorlása.

Ha tehát úgy érezzük, hogy változtatni szeretnénk életünk valamelyik területén, érdemes reálisan végiggondolni a lehetőségeinket, működőképes cselekvési tervet készítenünk - és aztán belevágnunk. Ebben szeretnék segíteni ezzel a könyvvel.

A kötet adatait, hozzáférhetőségét itt elenőrizheti.

---