NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

A stratégiai iránytű és a geopolitikai kihívások

Robert Brieger vezérezredes, az Európai Unió Katonai Bizottságának elnöke a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadást április 12-én.

A számos elismeréssel, köztük az EU Közös Biztonság- és Védelempolitikai Szolgálati kitüntetésével és az osztrák fegyveres erők hadműveleti kitüntetésével, valamint a Szent György lovagrendi tiszteletbeli tagságával is rendelkező, bécsi születésű tábornok, egykori osztrák vezérkari főnök bevezetőjében örömét fejezte ki, hogy beszámolhat az Európai Unió katonai munkájáról, lépéseiről.

Előadásában elsőként az EU biztonság- és védelempolitikáját megerősítő cselekvési tervet, a 2022-ben jóváhagyott stratégiai iránytű főbb elemeit ismertette. Az utóbbi időszakban számos konfliktus, s azok eszkalálódása fenyegeti biztonságunkat: az orosz-ukrán háború, a közel-keleti, valamint a Száhel-övezeti helyzet – sorolta a tábornok. Az akciókat illetően elmondta: erősebb mandátumokra van szükség a közös biztonság- és védelempolitikát illetően, s gyorsabb, határozottabb és rugalmasabb döntéshozatalra. Kiemelte a rekordidő alatt elindított ukrán misszió fontosságát, valamint a továbbfejlesztett, 360 fokos megközelítést a – például az afrikai – válságokhoz. Kiemelte a tengeri ütőképesség, valamint a pénzügyi ösztönzők fontosságát is. Az unió gyorstelepítésű kapacitása kapcsán kiemelte az uniós módosított harccsoportok, valamint a küldetési kapacitások testreszabásának fontosságát is. A védelem, védekezés kapcsán ismertette a hibrid fenyegetések, kibertámadások és külföldi beavatkozások jelentette fenyegetéseket, ezek előrejelzésének és az állampolgárok védelmének fontosságát. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta az EU hibrid eszköztárának elemeit, a gyors reagálású csapatok szerepét, az első uniós űrstratégia, és a javuló tengeri biztonság, valamint a klímaváltozáshoz kötődő védelmi ütemterv jelentőségét. A katonai beruházásokat illetően Brieger tábornok az unió tagállamainak megnövekedett kiadásait részletezte, amelynek összege 2022-ben 240 milliárd euróra emelkedett, a teljes védelmi beruházások pedig 58 milliárd eurót tettek ki.

Az előadásban szó esett még a harmadik országokkal való partnerségek szerepéről, a rövid távú prioritásokról és a jelenleg is zajló katonai missziókról is. Minderről részletesen a ludovika.hu cikkében olvashatnak.

 

Szöveg: Kovács Lilla

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: Robert Brieger