NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Változtass sorrendet és tedd első helyre az NKE-t!

Július 16-ig van lehetőség a jelentkezési sorrendmódosítására a felsőoktatási felvételiben. Ezt kizárólag a felvi.hu oldalán, az E-felvételi Sorrendmódosítás menüpontjában egyszeri alkalommal lehet megtenni, és csak az eddig megjelölt képzések sorrendjének felcserélésére vonatkozik. Új szakot már nem lehet megjelölni. Ha a jelentkező egy jelentkezési helynek csak az egyik finanszírozási formáját jelölte meg a jelentkezés időszakában, utólag felveheti annak másik finanszírozási formáját.  Erre csak akkor van lehetőség, ha azt a finanszírozási formát az érintett intézmény meghirdette. A módosításokat érdemes alaposan átgondolni, mert mentést követően végleges lesz, utólag nem lehet rajta változtatni.

Miért érdemes sorrendet módosítani? Mert a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) a közép-európai régió elismert államtudományi és közszolgálati felsőoktatási intézménye, a hazai és nemzetközi közigazgatási, rendészeti és honvédelmi, valamint a vízügyi szakemberek képzésének bázisintézménye. Az NKE jól szervezett, átlátható struktúrával rendelkező intézmény, egyedi és speciális oktatási-, kutatási portfólióval rendelkezik, az itt folyó képzések többsége csak ezen az egyetemen érhető el.

Mert aki a biztos jövő egyetemére felvételt nyer, Magyarország egyik legmodernebb campusán tanulhat, megismerheti a ludovikás hagyományokat, részese lehet tartalmas hallgatói rendezvényeknek, például Gólyatábor, Gólyabál. Ösztöndíjszerzéssel, támogatott formában tanulhat, részt vehet nemzetközi nyári egyetemeken, és a gyakorlatorientált képzéseink mellett bekapcsolódhat tudományos projektekbe is. Valamint megannyi sport lehetőség vár rá.

A sorrend azért is fontos, mivel egy jelentkező csak egy helyre kerülhet be, oda, amelynél a listájában szereplők közül elsőként elérte a ponthatárt.

Számos más fontos határidő áll a felvételizők előtt, egyebek mellett július 10-ig pótolhatják a felsőoktatásba igyekvők a még hiányzó dokumentumaikat. A jelentkezők a pontszámításhoz még szükséges dokumentumokat a felvi.hu honlapról elérhető E-felvételi rendszer Dokumentumok menüpontjában tölthetik fel, és ugyanitt követhetik nyomon elbírálásukat is. Nem kell feltölteni a 2006. január 1. után megszerzett érettségi bizonyítványt, illetve tanúsítványt (így a 2024. május-júniusi érettségi eredményeket tartalmazókat sem), a 2003. január 1. után megszerzett nyelvvizsga-bizonyítványokat, illetve a 2006. február 1. után szerzett hazai oklevelet. Ezek adatait az Oktatási Hivatal az elektronikus közhiteles nyilvántartásokból veszi át. Az idei érettségi eredmények folyamatosan érkeznek meg a központi felvételi nyilvántartásba. A határidőig benyújtott dokumentumok és a beérkező közhiteles adatok feldolgozása a ponthatárok kihirdetéséig tart. Az idén külföldön érettségizők vagy felsőfokú oklevelet szerzők számára a dokumentumbenyújtási határidő 2024. július 16.

A 2024 szeptemberében induló képzések ponthatárait július 24-én hirdetik ki, és elsőként a felvi.hu honlapon lesznek elérhetők. Azok a felvételizők, akik a jelentkezéskor megadták mobilszámukat, már aznap SMS-értesítést is kapnak az eredményről. A besorolási határozat – amely tartalmazza, hogy a felvételiző mely képzésen kezdheti meg tanulmányait szeptemberben – a ponthatárok kihirdetését követő nyolc napon belül az E-felvételi Hivatalos iratok menüpontjában lesz elérhető, amiről minden jelentkezőt e-mailben is értesítenek.

 

Szöveg: Sallai Zsófia, Oktatási Hivatal

Fotó. Szilágyi Dénes

 


Címkék: Felvételi 2024