NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Innovációs Menedzser Tréning: gyakorlati tudás szakértőktől

A kurzus résztvevői innovációmenedzsmentről, szellemitulajdon-védelemről, közvetlen és kohéziós forrásokról, projektgenerálásról, a jó pitch és onepager szempontjairól, valamint a lean modellről is tanultak.

Hasznos ismeretek és szakmai tanácsok átadásával, valamint gyakorlatokkal telt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Innovációs és Technológiai Osztálya (ITO) által immár negyedszer megszervezett Innovációs Menedzser Tréning. A kurzuson az NKE munkatársai, hallgatói mellett jelentős létszámban vettek részt külsős, főként egyetemi és vállalati innovációval, kutatásfejlesztéssel foglalkozó szakemberek.

A cél idén is olyan tréning megvalósítása volt, amely biztosítja az innovációs projektek menedzseléséhez szükséges alapfokú elméleti-gyakorlati ismereteket, továbbá segíti az innovációs ökoszisztémában, a közvetlen és kohéziós források helyzetében, illetőleg a szellemitulajdon-védelemben történő eligazodást.

A tréning idén is három szakaszból állt. A megnyitón Szepsi-Szűcs Levente, az ITO osztályvezetője ismertette az NKE kiemelt kutatási-szolgáltatási fókuszterületeit. Beszélt additív gyártástechnológiáról (3D nyomtatásról), kiberbiztonságról, objektumvédelemről, a drónképességek fejlesztéséről, a virtuális és a kiterjesztett valóság technológiáján alapuló kutatásokról, digitalizációról, valamint környezetbiztonságról.

A következő szakaszban az előzetesen regisztrált résztvevők önállóan készültek fel a rendelkezésükre bocsátott, innovációs alapismeretekről szóló tananyagból. Június 3-án és 6-án pedig online előadások, továbbá a hozzájuk kapcsolódó vezetett gyakorlatok következtek.

Az első gyakorlati foglalkozáson Dominek Dalma Lilla, az NKE Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar Társadalmi Kommunikáció Tanszékének egyetemi docense az innováció fogalmáról, történetéről és az innovációmenedzsment folyamatáról beszélt. Ezután a position paper (egy konkrét témáról szóló szakmai állásfoglalás, helyzetjelentés) felépítését, tartalmi elemeit mutatta be. Végül a résztvevőknek megadott szempontok alapján kellett „eladniuk” csoportmunkában kidolgozott, különleges ötleteiket.

Zónai Roland, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) projektmenedzsere a szellemitulajdon-védelem általános kérdéseiről tartott előadást, kiemelve több hasznos gyakorlati tanácsot. Petri Bernadett, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezetője a közvetlen és kohéziós források innovációs ökoszisztémában betöltött szerepét ismertette.

A gyakorlati részben projektgenerálási feladatot kellett megoldani, amelyben az MFOI szakemberei segítették a csoportokat. Az agrár témakörben Bene Dániel stratégiai tanácsadó, a digitális projekttel kapcsolatban Dászkál János vezető projektmenedzser, az innováció és energetika területén Matuz János tanácsadó, míg az önkormányzati projektben Pató Viktória Lilla kiemelt szakértő látta el információval a résztvevőket.

A június 6-ai vezetett gyakorlat Matuz János előadásával kezdődött. Az MFOI tanácsadója az innovációs ökoszisztéma hazai támogatási rendszerének működéséről beszélt. Tóth Gábor, az SZTNH iparjogvédelmi tájékoztatási ügyintézője a szabadalmi és védjegyadatbázisok használatát mutatta be az érdeklődőknek.

Szakos Judit innovációs szakértő, az NKE Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének tudományos munkatársa a jó pitch (a vállalkozás vagy ötlet rövid, lényegre törő bemutatása) és a onepager (az ötletről szóló egyoldalas, írásos összefoglaló) elkészítésének lehetséges megoldásait, továbbá a lean fejlesztési modellel kapcsolatos tudnivalókat mondta el. A program ismét gyakorlati feladatokkal és ezek közös értékelésével fejeződött be.

Az Innovációs Menedzser Tréning résztvevőinek június 23-ig a kurzuson elhangzott témákhoz kapcsolódó online tesztet kell kitölteniük. Ezt követően az ITO a tréning sikeres teljesítőinek tanúsítványt állít ki.

 

Szöveg: Prófusz Péter