NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Milyen lesz a holnaputánunk?

Az NKE Kiberbiztonsági Kutatóintézete Mesterséges intelligencia: mit hoz a jövő? címmel rendezett szakmai fórumot május 14-én a John Lukacs Társalgóban.

A mesterséges intelligencia (MI) és a kiberbiztonság lassan olyanok lettek, mint a foci: mindenki ért hozzá, anélkül, hogy e témákról mélyebb ismerete lenne. Kevés szó esik ugyanakkor arról, hogy milyen szerep várhat a jövőben a mesterséges intelligenciára” – fogalmazott köszöntőjében Kovács László dandártábornok, az NKE tudományos rektorhelyettese, a Kiberbiztonsági Kutatóintézet vezetője. Az egyetemnek is dolga, hogy az MI használatával, szabályozásával, engedélyezésével foglalkozzon. A téma számos, a jövőre vonatkozó kérdést vet fel. Jelenleg „nagy a köd”, nem látszik, mit hoz a holnap, nem biztos az sem, hogy nyelvi modelleken alapul majd az MI továbbra is, s azt nem váltja fel a gépi- vagy a mélytanulás – mutatott rá Kovács László.

A konferencia első előadását Weidinger Judit, a Microsoft Magyarország Kft. vezető ügyfélkapcsolati menedzsere tartotta, amelyben arról szólt, miképpen tudja az MI a digitális transzformációt szolgálni a védelmi szervezetekben.  

Magyar Sándor ezredes, az NKE HHK NBI Katonai Nemzetbiztonsági Tanszék vezetője a változó környezetről szólt, amelyeket növekvő számú elektronikus információs rendszerek, kikerülhetetlen smart rendszerek, a kibertérből érkező fenyegetések növekvő száma és komplexitása, valamint a kritikus infrastruktúrák ellen irányuló kibertér műveletek számának emelkedése jellemez.

Balogh Péter ezredes, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője elmondta: a Krím-félsziget 2014-es orosz megszállása óta az adaptációra való képesség felértékelődött, ekkor, ennek nyomán jött létre a kutatóintézet is az előrelátás és a befolyásolás növelése érdekében.

A konferencián szó volt még a deepfake-ről és a manipulációról, az emberi jogokról és az MI-rendeletről, a digitális különbségek hatásáról a 21. századi társadalmakra, az alapjogok védelméről a metaverzumban, valamint a dark web és a MI jövőjéről is.

Részletes beszámolónkat a ludovika.hu portálon olvashatják.

 

Szöveg: Kovács Lilla

Fotó: Szilágyi Dénes