NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

A haza szolgálata nemes és fenséges feladat

A magyar katonai örökség történelmi szellemiségét követve, az egykori Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia épülete előtt rendezte meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara (HHK) a végzős honvéd tisztjelöltek életében mérföldkőnek számító Száznapos Ünnepséget.

A Ludovika Fesztivál részeként megtartott eseményen Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke leszögezte, hogy a Magyar Honvédség jelenleg történetének legnagyobb átalakításán megy keresztül, és ebben az átalakuló szervezetben a leendő tisztekre az a feladat vár, hogy a 21. századi Magyar Honvédséget vezessék.

„Önök a legnehezebb hivatást választották, de tisztté, vezetővé kell válniuk. Száz nap múlva ezeknek az altiszteknek önök adnak majd parancsot. Ma alakzatban közlekednek, száz nap múlva önök vezetik az alakzatot”  – mondta.

A vezérkar főnöke hangsúlyozta: soha nem volt annyira szükség felkészült, elkötelezett tisztekre, mint most. Felhívta a tisztjelöltek figyelmét a vizsgák jelentőségére, és arra, hogy száz nap múlva a nemzet főterén hadnagyokká, és egyben vezetőkké fognak válni.

Schmittné Makray Katalin zászlóanya köszöntőjében úgy fogalmazott: Ludovikás család büszke sarjaként tudja, hogy ludovikás katonának lenni életforma. A haza szolgálata nemes és fenséges feladat, az egyik legszebb és egyben a legnehezebb hivatás. Egyfajta védjegy, rang, hitvallás és büszkeség.

A zászlóanya azt üzente a végzős tisztjelölteknek, hogy életük legyen olyan példa, amelyet büszkén hagynak örökül gyermekeiknek és unokáiknak.

Az ünnepi beszédeket követően elismeréseket adtak át. A Bolyai Vándorkardot Nock Gergő hallgató zászlós, a Bolyai Dísztőrt Deák Anna Éva hallgató zászlós  a  Ludovika Emlékkardot Méhes Roland hallgató zászlós kapta. A Kossuth Dísztőrt Fülöp Réka hallgató zászlós, a Repülős Dísztőrt Sipos Örs Lehel hallgató zászlós, a Kvasz András Repülős Dísztőrt Jelen Bálint Balázs hallgató zászlós, a Szent László-díjat Terjék Levente hallgató zászlós vehette át. A Hadik András Tanulmányi Vándordíjat 2024-ben az állami légiközlekedési alapképzési szak katonai repülésirányító szakirány légvédelmi irányító modul IV. évfolyamos tanulócsoportja részére adományozta a kar vezetése.

„Büszke vagyok az elismerésben részesült honvéd tisztjelöltekre, köszönöm nekik, hogy megmutatták azt, hogy nincs lehetetlen és példát mutattak társaiknak az elmúlt évek alatt” – fogalmazott Lippai Péter dandártábornok, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja. A végzős honvéd tisztjelöltekhez szólva hangsúlyozta, hogy átlagon felüli tudásban részesülnek az egyetemen. Ugyanis a hallgatók nemcsak a katonai szakterület egészét lefedő alapismeretekkel rendelkeznek, hanem a tanszékeken folyó innovációs és kutatás-fejlesztési projekteknek köszönhetően a jövő technológiái és annak alkalmazási lehetőségei sem idegenek már számukra.

Az ünnepségen részt vett Apáti Zoltán dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Összekötő Iroda vezető főreferense, Szücs Péter ezredes, a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj parancsnoka valamint az egyetem és a karok vezetői.

 

Szöveg: Németh-Zsohár Agnieszka

Fotó: Szilágyi Dénes