NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Innovatív módszerek szintézise a Ludovika Collegium hackathonján

A Ludovika Collegium (LC) képzési programjának egyik alappillére a minden szemeszterben megrendezendő hackathon projektverseny, amelynek a hallgatók alkotta csapatoknak 24 órája van egy, a szemeszter szakmai tematikájához kapcsolódó projekt kidolgozására. A 2024-es év első LC hackathonja április 19-20-án zajlott le.

Az esemény idén rendhagyó módon valósult meg, ugyanis a különböző kurzusokra járó hallgatók nem tematikus ívenként elkülönülten, hanem közösen, névhúzás révén alkottak csapatokat. Ennek megfelelően a kidolgozandó stratégia, a Ludovika Collegium aktuálisan zajló tematikus íveihez igazodva, a különböző szakterületek mély ismeretét tette szükségessé. A 2024-es tavaszi hackathon feladata egy új mesterségesintelligencia-terv/jogszabály kidolgozása volt, amelyet a 4-5 fős teameknek különböző civil szervezetek együttműködésével, az Európai Unió döntéshozói előtt kellett bemutatniuk, meggyőzve őket arról, hogy támogassák projektjüket.

A munka során az LC kurzusvezetői aktív segítséget nyújtottak a stratégiák kialakításához. Ződi Zsolt a Mesterséges intelligencia, Tárnok Balázs Az Európai Unió intézményrendszere, működése és kihívásai, Túry Krisztina pedig a Civil társadalom és nonprofit szervezetek kurzus kapcsán osztotta meg meglátásait és észrevételeit még az első napon, rövid csapatkonzultációk keretében.

A zsűri elnökek Kovács László dandártábornok, az NKE tudományos rektorhelyettese volt, a további zsűritagok Varga Judit üzletfejlesztési tanácsadó és business coach, Horváth Péter Zsolt, a Magyar Vöröskereszt főigazgató-helyettese, Nyáry Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági kutatóintézetének kutatója, Robák Ferenc volt algériai konzul, tunéziai és brüsszeli nagykövet, jelenleg az NKE ÁNTK címzetes docense, továbbá Zalai Csaba korábbi helyettes államtitkár, EU főtanácsadó, jelenleg az NKE ÁNTK mesteroktatója, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhely vezetője, valamint Papp János Tamás, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkatársa, a Pázmány Páter Katolikus Egyetem adjunktusa voltak.

1. helyen végzett a LudovikAI formáció (Milán Ákos, NKE; Ollár Richárd, NKE; Sahin Máté, BCE; Szalai Emília, NKE; Szilágyi Bori, NKE).

2. helyezést ért el az Őrjöngő 5ös csapat (Alföldy Zsigmond, Neumann János Egyetem; Dévényi Júlia, PPKE; Korein Kristóf, ELTE; Németh Lizett, NKE, Vincze Dóra, BME;)

Megosztottan 3. helyezét kapott az EB AI dictatorok (Fehér B. Ágoston, Semmelweis Egyetem; Nagy Lóra, ELTE; Nagy Nóra, BGE; Sarnyai Benedek, ELTE) és a Gólya csapatok (Dávid Levente, ELTE; Fazakas Áron, ELTE; Gyűrösi Anna, BCE; Karalyos Árpád, PPKE; Mondok Máté, ELTE)

 

Szerző: Fazakas Áron, Tinkó Máté