NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Közös célokért együtt lépni

A Már történelem… A Nemzeti Közszolgálati Egyetem alapítástörténetének narratívái című kötetet mutatták be március 26-án, az NKE Egyetemi Levéltárának szervezésében az egyetem Zrínyi Miklós Termében.

Kovács László dandártábornok, tudományos rektorhelyettes köszöntőjében elmondta: a kötetben kilenc, az egyetem alapításában kulcsszerepet játszott személlyel készített interjú szerepel, akik eltérő nézőpontokból, mégis egy irányba mutatóan tekintenek vissza az akkori eseményekre. Az eltelt időszak a bizonyíték arra: életképesnek bizonyult az egyetem, s bebizonyosodott az is, hogy az országnak szüksége van közigazgatási szakemberekre. A rektorhelyettes szólt arról is: közel egymillió dokumentumot tartalmaz az egyetem könyvtára, és számos értékes adatbázisra van előfizetése az intézménynek. A 6500 hallgatót oktató NKE népszerű a középiskolák körében is.

Kis Norbert, a Környezeti Fenntarthatósági Intézet vezetője beszédében felidézte: az alapítást nem az azóta eltelt 13 év teszi történelemmé, hanem az, hogy ma már pontosan látható, milyen jelentősége volt az akkor letett alapoknak, eseményeknek, s mi tudott ezekre felépülni.

Szögi László egyetemi tanár, az MTA-ELTE Egyetemtörténeti Kutatócsoport projektvezetője emlékeztetett: hatalmas forrásbázisról van tehát szó, amely az NKE identitását erősíti. Az egyetemek között szerte a világban verseny zajlik – az intézmények múltja, identitása fontos tényező lehet a pályaválasztásban, mutatott rá Szögi László.

Szakály Sándor a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a kötetből kiderül, ki hogyan emlékszik vissza az alapítás körüli időkre: milyen konfliktusokat hogyan oldottak meg, miképpen hozták egyensúlyba a szempontokat.

A könyvbemutatóról részletesen a ludovika.hu cikkében olvashatnak.

 

Szöveg: Kovács Lilla

Fotó: Szilágyi Dénes

 


Címkék: Már történelem