NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

„Ez a csodálatos létesítmény néhány napra a Kárpát-medence sportközpontjává válik”

2024. február 29. és március 2. között rendezik meg a XV. Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját (KEK) a Ludovika Campuson. Az esemény részleteit február 27-én ismertették a szervezők. A „Sport határok nélkül” szlogenű rendezvényt az ELTE sportegyesülete, a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC), valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) közös szervezésében valósul meg.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy tizenöt évvel ezelőtt a BEAC az Erdélyi Labdarúgó Diákkupa mintájára életre hívott egy olyan sporteseményt, amelyen a Kárpát-medencei egyetemek magyar diákjai találkozhatnak, versenyezhetnek egymással, így alakult meg a KEK.

Deli Gergely, az NKE rektora kiemelte: „Fantasztikus, hogy a kezdeményezés már 15 éve él, számunkra öröm, hogy néhány éve az NKE is bekapcsolódott az eseménybe.” Kifejtette, hogy az Orczy-parkban együtt van minden egy helyen, ami kell egy ilyen nagyszabású rendezvényhez: sportpályák, uszoda, aréna a város szívében. Hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a hallgatók rendszeresen sportoljanak, hiszen mind a rendvédelmi-, mind a honvédelmi szerveknél elsődleges fontosságú a fizikum, de ugyanígy a civil szférában is nagy jelentősége van a rendszeres testmozgásnak, ugyanis a stressztűrő képesség fejlesztésében a sportnak elengedhetetlen szerepe van.

Deli Gergely kiemelte azt is, hogy az NKE-n tanuló sportolók a tanulmányaik mellett itt a versenyeikre is fel tudnak készülni, példaként említette Gulyás Michelle világbajnoki ezüstérmes öttusázót, egyetemünk hallgatóját.

Baji Balázs, világbajnoki bronzérmes gátfutó, a Nemzeti Sportügynökség vezérigazgató-helyettese, az esemény egyik nagykövete a sajtótájékoztatón részletezte, hogy kiemelten fontos a felnőttkor küszöbén, az egyetemistáknál a rendszeres testmozgás. De a sport kikapcsolódás, jó kapcsolatépítő tevékenység is, ami határokon átívelő, a magyarságot összehozó kapocs.

„A vízilabda magyar sikersportág, örülünk, hogy a KEK programjába is bekerült” – emelte ki Gór-Nagy Miklós vízilabda világbajnok, a Magyar Vízilabda Szövetég (MVLSZ) elnökségi tagja, az esemény másik nagykövete. Szerinte ez a fajta mozgás nemcsak egy sport, hanem kulturális érték, ami 100 éve a világ élvonalában van és meghatározza magyarságunkat.

„Ez a csodálatos létesítmény néhány napra a Kárpát-medence sportközpontjává válik” – erről már Simon Gábor, a BEAC igazgatója beszélt, utalva a Ludovika Campus területén megrendezendő versenyre. Kifejtette, hogy az eseményen tizenöt sportágban mintegy kétezer résztvevőt várnak: a hallgatók a többi között az egyetemi futsal, labdarúgás, röplabda, kosárlabda, asztalitenisz, vízilabda, darts, e-sport, tájfutás és sakk sportágakban mérhetik össze erejüket, míg az öregdiákokat egy alumni focitornával várják. Sőt, a rendezvény ismét kiegészül a KEK Run futóversennyel. Mindemellett jótékonysági adománygyűjtés is lesz: elárverezik az FTC-MTK örökrangadó labdáját, amelyet a válogatott labdarúgó Varga Barnabás dedikált. A befolyt összeget idén a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum kapja.

 

Szöveg: Harangozó Éva

Fotó: Szilágyi Dénes