NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Átvették oklevelüket a kritikusinfrastruktúra-védelmi biztonsági összekötők

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Rendészettudományi Kar (RTK) Katasztrófavédelmi Intézetének (KVI) Kritikusinfrastruktúra-védelmi biztonsági összekötő személy szakirányú továbbképzési szakon végzett hallgatóinak oklevélátadó ünnepségét tartották február 8-án az NKE Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus Zrínyi Termében. A képzést most elvégzettekkel együtt összesen száznegyvenkét fő szerzett szakképzettséget igazoló okiratot.

Az okleveleket Hautzinger Zoltán rendőr ezredes, a Rendészettudományi Kar oktatási dékánhelyettese, Mógor Judit tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hatósági főigazgató-helyettese és Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Katasztrófavédelmi Intézet megbízott vezetője adták át. A rendezvényen részt vett Ördög István tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Humánszolgálat Oktatási Főosztály és Katasztrófavédelmi Vizsgaközpont vezetője.

„Egyetemünk különleges intézmény, amelynek fontos feladata a képzési portfólió folyamatos bővítése, korszerűsítése” – fogalmazott ünnepi beszédében Hautzinger Zoltán. A dékánhelyettes kiemelte, hogy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal közösen kialakított képzés, a Kritikusinfrastruktúra-védelmi biztonsági összekötő személy szakirányú továbbképzési szak olyan korszerű jogi és szakmai ismeretekkel rendelkező szakembereket célzott meg, akik komplex módon képesek a létfontosságú rendszerek és létesítmények védelmével kapcsolatos, üzemeltetőt érintő biztonsági összekötői szakmai feladatok ellátására.

Mógor Judit tábornok beszédében hangsúlyozta, hogy minden eddiginél időszerűbb a jól képzett, kiválóan felkészült szakemberek jelenléte a kritikus infrastruktúrákat üzemeltetők és a hatóságok közötti kapcsolattartás rendszerében. Kiemelte, hogy a kritikus infrastruktúrák reziliencia rendszerének részei a biztonsági összekötők is, akiknek feladata részt venni a biztonsági megoldások tervezésében, az egyes védelmi feladatok összehangolásában. Hangsúlyozta, hogy az üzemeltetők, illetve a hatóság célja egyaránt a kritikus infrastruktúrák ellenálló képességének folyamatos fejlesztése.

A hallgatók nevében Taksár Ferenc mondott beszédet. Köszönetét fejezte ki az egyetem, a hivatásos katasztrófavédelmi szerv vezetőségének és oktatóinak, hogy megadták számukra a lehetőséget a fejlődésre, amelynek eredményeként átvehették oklevelüket.

 

Szöveg és fotó: Ambrusz József c. tű. ezds.