NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Fulbright ösztöndíjat nyert intézményünk oktatási rektorhelyettese

Christián László r. dandártábornok, oktatási rektorhelyettes nyerte el a Fulbright ösztöndíjat, amelynek eredményeképpen a Metropolitan State University of Denver egyetemen tölthet egy tanévet kutatás céljából.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Magánbiztonsági és Önkormányzati Rendészeti Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárának fő kutatási-oktatási területei a magánbiztonság, önkormányzati rendészet, komplementer rendészet és a rendészeti jog.

A Fulbright a világ egyik legrangosabb ösztöndíja, amelyet J. William Fulbright szenátor 1946-ban hívott életre és jelenleg 155 országban működik. A Fulbright Magyar-Amerikai Csereprogram posztgraduális oktatási, kutatói ösztöndíj-, illetve csereprogram, amelynek alapvető célja, hogy elősegítse az országok közötti kölcsönös megértést, valamint lehetőséget nyújtson tudományos kutatói munkára, szakmai gondolatcserére. A tudományos programokat tekintve a Fulbright ösztöndíjasai közül részesültek legtöbben Nobel-díjban.

Évente mintegy 10-12 magyar állampolgár kaphatja meg az ösztöndíjat, sokszoros túljelentkezés mellett. A Fulbright ösztöndíjra olyan magyar felsőoktatási hallgatók és oktatók-kutatók jelentkezhetnek, akik magas szintű angol nyelvtudással rendelkeznek, valamint az Egyesült Államokban szeretnének oktatni, kutatni vagy továbbtanulni. Pályázni bármely tudományterületen és művészeti ágban lehet az Egyesült Államok bármely egyetemére.

Az NKE egyetemi polgárai 2016 óta pályázhatnak, intézményünk ugyanis partnerként szerepel az 1946-ban alapított programban. Christián László olyan nagy Fulbright ösztöndíjas elődök nyomdokába léphet a rangos ösztöndíj elnyerésével, mint Jeszenszky Géza, Lánczi András, Kepes András vagy Persányi Miklós.

 

Szöveg: Sallai Zsófia

Fotó: Szilágyi Dénes