NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Legyél te is közigazgatási szakember!

Hatalmas érdeklődés mellett, hagyományteremtő céllal, a Kormányzati Személyügyi Központot is irányító Miniszterelnöki Kormányiroda kezdeményezésre rendezték meg első alkalommal a Kormányzati Szakmai Napot a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) december 6-án. Az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar (ÁNTK) által szervezett eseményen a központi közigazgatás képviselői egyebek mellett a tudatos karriertervezésről és a gyakornoki programokról is tájékoztatták a hallgatókat.

Azt, hogy a közigazgatásban beosztástól függetlenül mindenkinek a munkájára szükség van az állam működéshez, a COVID-járvány és az ukrán válság mutatta meg – emlékeztetett köszöntőjében Varga Réka, az ÁNTK dékánja. Az NKE Oktatási Központjában összegyűlt érdeklődőknek elmondta: a kormányzati szakmai napot azért szervezték meg, mert a központi közigazgatás részéről egyre nagyobb az érdeklődés a végzett és a végzős hallgatók iránt. Kifejtette: az ide járó egyetemistákat érdekli a közigazgatás, de az ott folyó munka részleteit nem ismerik, ezért szerettek volna nekik segítséget nyújtani azzal, hogy a kitelepült minisztériumoktól és szakmai szervezetektől informálódhassanak. Aki szeretne hatással lenni a dolgok folyására, nyomot hagyni a világban, vagy másokon segíteni, biztosan megtalálja a helyét ezen a területen – hangsúlyozta a dékán.

A Z generáció tagjai számára a rugalmas munkaidő, a technológiai fejlesztések és a dinamikus karrierépítés az elsődleges szempont a pályaválasztásnál – részletezte Szeiler Orsolya. A Miniszterelnöki Kormányiroda Kormányzati Személyügyi Központját irányító helyettes államtitkára megerősítette: a közigazgatásra jelenleg is hatalmas teher hárul, mert a pandémia után kezelnie kell a szomszédunkban dúló háború következményeit, az energiaválságot és a migrációt is. Ehhez minden eddiginél gyorsabban és hatékonyabban reagáló szervezetrendszerre van szükség – mutatott rá. A szakmai felkészültség mellett fontosnak nevezte a köztisztviselők lelki rugalmasságát és alkalmazkodóképességét is.

„Azért dolgozunk minden nap, hogy egy, a nemzetközi térben pozícionált, versenyképes és az egyéni karrierutakat legjobban szolgáló felsőoktatásunk legyen” – hangsúlyozta Varga-Bajusz Veronika. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára felidézte: a felvételi rendszer átalakítása után könnyebben hozzáférhetővé vált a felsőoktatás, amit az is mutat, hogy idén 33 százalékkal több hallgatót vettek fel, mint tavaly és rugalmasabbá tették a pedagógusképzést is. A cél az, hogy a képzések gyakorlatorientáltabbak legyenek – emelte ki. Beszámolt a Pannónia Programról is, amely az Erasmus mellett lehetőséget biztosít a hallgatóknak arra, hogy a világ bármely egyetemén részképzésen vegyenek részt.

Ahhoz, hogy valaki egy minisztériumban dolgozzon, szükséges, hogy elkötelezett legyen a köz és a szakterülete iránt és legyen hivatástudata – mutatott rá Sztáray Péter. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkára kijelentette: közszolgálati tevékenységet csak úgy lehet végezni, ha valakiben megvan a nemzeti elköteleződés is. Mivel minden határmenti országban jelentős magyar kisebbség él, szükséges, hogy ez a nemzetpolitikai kód az ember fejében ott legyen – fogalmazott. Arra biztatta a fiatalokat, hogy az egyetem alatt vállaljanak gyakorlati munkát a KKM-ben, vagy akár külképviseleten is, mert utána nagy eséllyel tudnak majd elhelyezkedni külügyi területen. Beszélt a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjról és a Diplomáciai Akadémiáról is, kiemelve: tehetséges és nyelveket beszélő fiatalokra mindig szükség van.

Saját elmondása szerint a „szamárlétrát” végigjárva lett az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának közigazgatási államtitkára, Pátkai Nándor, aki a legújabb magyar minisztériumról elmondta: működése félúton van a hazai közigazgatási felépítés és az uniós tanácsi munkacsoportok struktúrája között, az állomány egyharmada pedig Brüsszelben dolgozik. Az államtitkár arra bátorította a végzősöket, hogy vegyenek részt a soros magyar uniós elnökség munkájában. 

A közigazgatás segített abban, hogy magamból és másokból is a legtöbbet tudjam kihozni – jelentette ki Palich Etelka. A Magyar Kormánytisztviselői Kar tiszteletbeli elnöke szerint szorgalommal, alázatkészséggel és mások szolgálatával lehet eredményeket elérni. Kifejtette: a közigazgatásban dolgozók a szervezeti működést, a koordinációt és az együttműködés alapjait is elsajátíthatják.

A kormányhivatal a kormány arca a vármegyében – fogalmazott Salgó László, a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal főispánja, aki korábban államtitkári pozíciót is betöltött. Véleménye szerint az a jó kormányhivatal, amely segít, és minden ügyet úgy kell kezelni, hogy a polgárok azt érezzék, az állam törődik velük.  

„A Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel megkötött megállapodás alapján idén februártól júniusig 18 hallgató gyakornokoskodott nálunk, és a program sikerét mutatja, hogy hatan közülük már a kollégáink közé tartoznak” – számolt be Ambrus Ilona, a Pénzügyminisztérium (PM) gazdálkodásért felelős helyettes államtitkára, aki 25 éve dolgozik munkahelyén. A PM működésének bemutatása után a gyakornoki programot jó lehetőségnek nevezte, mert a kollégák megismerhetik a hallgatókat, akik számtalan tapasztalattal gazdagodhatnak.

 

Szöveg: Szabó Réka Zsuzsanna

Fotó: Szilágyi Dénes