NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Fókuszban az ipar és a felsőoktatás együttműködése

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Innovációs és Technológia Irodája (ITI) második alkalommal szervezte meg az Innovációs Kiállítás és Szakmai Napok elnevezésű kétnapos eseményt, amelynek témája az első napon az ipari technológiák és az NKE-n megvalósuló K+F+I tevékenységek, míg a második napon a vállalatok és a felsőoktatás együttműködési lehetőségei kerülnek középpontba.

Az esemény kiemelt célja az ipari-egyetemi szereplők közötti kapcsolatépítés, az NKE-n működő karok innovációs tevékenységének bemutatása, magas szintű szakmai előadások megvalósítása, továbbá az ITI által felkért kiállítók K+F+I tevékenységének ismertetése. A programon amellett, hogy az érdeklődők megismerhetik a legújabb digitális technológiákat, az egyetem már meglévő és leendő szakmai partnereinek tevékenységét, továbbá az NKE-n működő karok aktuális K+F+I eredményeit, célkitűzéseit, a kiállítók és szakmai partnerek közül többen bemutatják gyakornoki és karrierprogramjukat az Oktatási Központ Aulájában létrehozott kiállítótérben október 17-én és 18-án.

„A közszolgálati képzés első számú egyetemeként és kiemelt regionális tudásközpontjaként az NKE stratégiai célja, hogy a rendelkezésére álló tárgyi, szellemi és tudományos erőforrások hatékony alkalmazásával a jelenkor kihívásaira válaszolni képes felsőoktatási és kutatási intézményként működjön” – fogalmazott beszédében Deli Gergely az esemény október 17-i nyitónapján. Az NKE rektora hozzátette, ezért tartja fontosnak az egyetem az együttműködési partnerek keresését, akikkel létrejöhet egy hatékony közszolgálati tudás- és technológiatranszfer, illetve menedzsmentrendszer. „Reményeink szerint ez új, magas szintű kutatási eredményekkel és akár üzleti sikerekkel is együtt járhat. Ebben nyújthat segítséget a II. Innovációs Kiállítás és Szakmai Napok rendezvény” – hangsúlyozta Deli Gergely.

Kemény Gábor, az NKE fejlesztési rektorhelyettese köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy az NKE kutatásokat végez, innovációkat hoz létre közösen a partnerintézményeivel. „A közös kutatás azért kulcsfontosságú, mert a mai komplex, multidiszciplináris világban már nincs egyéni kutatómunka” – hangsúlyozta. Ha nem tudunk együttműködni, nem lesz hatékony és eredményes a kutatás. A közös munka nemcsak az adott szakterület kérdéseire keresi a választ, hanem  nagyobb perspektívában is megoldást kínálhat egyes alapvető társadalmi, környezeti, gazdasági kihívások kezelésére – tette hozzá. „Ma, amikor számos kihívás áll előttünk nagy szükség van az innovációkra, hogy úrrá tudjunk lenni az előttünk álló nehézségeken, és hatékonyan, olcsón, gyorsan alkalmazható megoldásokat találjunk. Mindezt úgy kell tennünk az egyetemen, hogy egyesítjük az NKE és a vállalati szféra képességeit és olyan eredménytermékeket állítunk elő, amelyek a napi gyakorlatban is megállják a helyüket” – fejtette ki Kemény Gábor.

Szepsi-Szűcs Levente, az egyetem Innovációs és Technológiai Irodájának vezetője úgy fogalmazott, az NKE „az együttműködés egyeteme, és jó úton halad afelé, hogy ez is megjelenjen róla a köztudatban”. Kiemelte: az NKE sajátossága, hogy államtudományi és közszolgálati felsőoktatási intézményként speciális szabályozás vonatkozik rá, amely sajátos piaci szegmenseket eredményez. „Előfordul, hogy egy-egy fejlesztésbe be kell vonni az adott minisztériumot vagy a rendőrséget” – mondta.  Szepsi-Szűcs Levente előadásában ismertette az ITI tevékenységét is. Ezek között szerepel az innovációs és startup alapismeretek és a szellemitulajdon-kezelési ismeretek oktatása, a Proof of Concept Program menedzselése, a hallgatói ötletek felkutatása és támogatása, csak úgy, mint az innovációs együttműködések építése és kezelése, valamint a kapcsolatépítő események, konferenciák szervezése. A jövőbeli tervekkel kapcsolatban az irodavezető elmondta, hogy tovább szeretnék erősíteni a Nemzeti Közszolgálati Egyetem ismertségét és elismertségét azokon a szakterületeken, amelyekben egyedülálló.

Fehér Zoltán, a VARINEX Zrt. ügyvezető igazgatója a vállalatról elmondta, hogy 25 éve elsőként vezették be Magyarországon a 3D nyomtatást, és azóta minden nap alkatrészek tucatjait, százait vagy akár ezreit nyomtatják ki saját ipari 3D nyomtató berendezéseiken. Az additív gyártás (AM) iparági vezetői már 30 éve, amely a folyamatos innovációnak és befektetésnek köszönhető. Fő profiljuk a gyors megtérüléssel dolgozó, profittermelő ipari 3D nyomtatók és 3D szkennerek forgalmazása és teljes körű szakmai támogatása 5 különböző 3D nyomatási technológiában. Ennek kapcsán kifejtette, hogy akkor beszélhetünk innovációról, „ha az, amit kifejlesztettünk, profittermelésre alkalmas, ugyanis, ha kitalálunk egy új dolgot, de nem tudunk vele profitot termelni, akkor  nem lesz erőforrás egy újabb innovációra” – hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.

A kétnapos esemény során a szakértők egyebek mellett a magyar védelmi innovációs ökoszisztéma, az NKE Rendészettudományi Karának fejlesztési és innovációs stratégiája, a digitális kompetencia helyzete Magyarországon, az ipari és egyetemi együttműködés innovációs perspektívái, a jövőálló egyetemépítés, a vállalatok és a felsőoktatás együttműködési lehetőségei, valamint az alkalmazott természettudományi kutatások a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen témakörökben tartanak előadásokat, kerekasztal-beszélgetést.

A konferencia fő szponzora a VARINEX Informatikai Zrt., szakmai partnerei a BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft., a HUAWEI Technologies Hungary Kft. és a MouldTech Systems Kft.

 

Szöveg: Sallai Zsófia

Fotó: Szilágyi Dénes