NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Vár az NKE a Kutatók Éjszakáján!

Négy helyszínen, minden eddiginél több interaktív programot kínál az érdeklődőknek az NKE.  

Budapesti, bajai és szolnoki programokkal is készül az idei Kutatók Éjszakájára a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE). Szeptember 29-én minden eddiginél több izgalmas kísérlettel, interaktív bemutatóval és inspiráló előadásokkal várja az intézmény az érdeklődőket Budapesten a Ludovika Campuson és a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson, a bajai Víztudományi Karon, valamint Szolnokon.

A Ludovika Campuson a bemutatók és tematikus séták mellett számos érdekes előadást hallgathatnak meg az érdeklődők. Az Oktatási Központ előadótermeiben A hálózat csapdájában, avagy hogyan kerülj ki a bullyingból? című kerekasztal-beszélgetés 15.00 órától, a Politikai ideológiák múltja és jelene 17.00 órától, A lengyel haderőreform panel 19.00 órától, míg Az új űrkorszak biztonságpolitikai kihívásai című előadás 21.00 órától kezdődik.

A mesterséges intelligencia aktuális kérdéseivel több előadás is foglakozik: a Mi baj lehet? A mesterséges intelligencia és kiberbiztonság kapcsolata című előadás 15.00 órától, A mesterséges intelligencia szerepe a profilalkotásban elnevezésű kerekasztal-beszélgetés 17.00 órától, az Elveszik a robotok a munkám? A technológiai fejlődés munkaerőpiaci hatásai című előadás 18.00 órától, a Barát vagy ellenség? Okosabb-e egy gép, mint az ember, avagy legyőzi-e a mesterséges intelligencia a természetes intelligenciát? című előadás 21.00 órától hallható. A programokon mások mellett az Eötvös József Kutatóközpont, az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar, valamint a Rendészettudományi Kar előadói jóvoltából nyílik lehetőség új tapasztalatok szerzésére.

A Kutatók Éjszakáján az NKE-re látogatók 16.00 órától az Orczy-parkban szolgálati kutyás bemutatót tekinthetnek meg. 16.00 és 19.00 óra között vezetéses látogatás során  megnézhetik a tavaly megnyílt, az 1808–1945 közötti időszakot több száz eddig soha nem látott műtárggyal, fotóval és dokumentummal, eddig ismeretlen filmfelvételekkel, modern, digitális vetített és VR élményelemekkel bemutató Ludovika Történeti Kiállítást is a Ludovika Szárnyépületében. 16.00 órától tematikus séták során megtudhatják, éltek-e elefántok a 19. századi Orczy-kertben, 17.00 órától bejárhatják és megismerhetik a Ludovika szomszédságában található 1956-os emlékhelyek történeteit.

A Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus is várja a korszerű hadászati technikák és a katonai műveletek hátterében meghúzódó stratégiai okok iránt érdeklődőket. Az előadások mellett a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar oktatói és honvéd tisztjelöltjei bemutatják, miként történhet a kis-, és közepes teljesítményű drónok bevetése a harcmezőn, és hogyan veszik fel velük a harcot a vállról indítható légvédelmi rakéták. Lehetőség lesz megismerni a Magyar Honvédség Kiberműveleti Parancsnoksága valódi Enigma kódológépének működését is. Milyen lesz a jövő hadserege? Hogyan működhetünk együtt a mesterséges intelligenciával és a robotokkal? Hogyan alkalmazhatók a virtuális megoldások egy bevetés során? E folyamat egy jelentős elemét tekinthetik meg a látogatók: a (digitális) katona egyéni felszerelését, és képet kaphatnak a rendszerek működéséről 15.00 és 17.00 órától.

Szolnokon a repülés világa iránt érdeklődők egy virtuális repülő szimulátoros bemutató során beülhetnek három Grippen JAS 39- típusú harcászati repülőgépbe, és VR szemüveg segítségével a pilótával együtt részt vehetnek a repülésben, egy drónszimuláció segítségével pedig megtapasztalhatják a pilóta nélküli légi járművek irányításának alapjait. Az érdeklődők megismerhetik továbbá a rádiószondás mérési módszer lényegét, és megtekinthetnek egy szonda felbocsátást is. Láthatók lesznek meteorológiai szenzorokkal felszerelt pilóta nélküli repülőgépek, amelyek új lehetőségeket nyitnak az időjárás előrejelzések pontosabbá tételében, valamint egy magyar fejlesztésű 3D-s nyomtató látványos nyomtatási folyamatát is megnézhetik és annak végtermékét magukkal vihetik, azok, akik ellátogatnak a Debreceni Egyetem szolnoki campusára 18.00 és 22.00 óra között.

Baján, a Víztudományi Karon bemutatkozik a Bajai Katasztrófavédelmi Kirendeltség Katasztrófavédelmi Mobil Laborja, kipróbálható lesz egy drónszimulátor, a részvevők megismerkedhetnek a víztudományi labortechnikával, de műszerkiállítást is láthatnak. A kalandvágyók kipróbálhatnak egy szabadulószobát is, ahol a résztvevők játékos feladatok megoldásával ismerkedhetnek meg a vízmérnöki szakma rejtelmeivel. Kódok megfejtésével, lakatok kinyitásával kell 30 perc alatt kijutniuk a lakatra zárt irodából. Akik pedig tudományos, szakmai előadásokra kíváncsiak, megtalálhatják a kedvükre valót a többi között a klímaváltozás, a vírusok szerepe az iparban, gyógyászatban és a víztisztításban, valamint a csapvíz és a palackozott vizek előnyeinek és veszélyeinek összehasonlítása témakörökben.

A programokon való részvétel regisztrációhoz kötött, amelyekre IDE KATTINTVA lehet jelentkezni.

 

Szöveg: Sallai Zsófia