NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

NKE-s hallgatók a Hungarian Startup University Programon

A 2022/2023-as tanév második félévében a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) 40 hallgatója vett részt a Hungarian Startup University Program (HSUP) STARTUP-2023-HSUP-004 számú képzésén. Az NKE-n négy innováció kapott további támogatást, amelyeket a mintegy 16 millió forintból megvalósított program zárásaként Pitch Day-en értékelt a zsűri.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával 2020 szeptemberében indított program célja a hazai egyetemisták megismertetése az innováció világával és a modern vállalkozói ismeretekkel egy új, közös oktatási platformon keresztül. A HSUP egy gyakorlatorientált, a startupok világával kapcsolatos egyetemi szintű online képzés, amelynek során a hallgatók projektcsapatokban, ösztöndíjasként fejleszthették tovább legjobb ötleteiket a második félévben.

A program idei kurzusa is egy pitch event-tel zárult, ahol minden támogatott csapat bemutatta projektjét vállalati partnerek, befektetők és valódi inkubátorok előtt, így tényleges finanszírozást is szerezhettek ötleteik megvalósításához. A programban részt vevő egyetemek csapatai közül a legjobbak lehetőséget kaptak arra, hogy az EFOTT Fesztiválon megrendezendő Demo Day-en prezentálják ötletüket, ahol a neves zsűri szakmai felajánlásokkal, vagy tőkebefektetéssel segítheti ezek megvalósulását.

Az NKE mentorált projektjei innovatív megoldásokat kínálnak valós piaci problémákra. A SWAP célja egy olyan applikáció fejlesztése, amelyben az elektronikai-, háztartási- vagy sporteszközök, esetleg ruházati kiegészítők tulajdonosai találkozhatnak olyan felhasználókkal, akiknek rövid ideig éppen azokra a termékekre van szükségük. Így ahelyett, hogy néhány használatért valaki megvásárolná az adott árut, kölcsön is kérheti a tulajdonos által megadott összegért.

A Student Job Network célja egy, a diákok munkakeresését segítő alkalmazás kifejlesztése, amelyben több diák- és iskolaszövetkezet állásait láthatják a felhasználók egy helyen. Az alkalmazás egyúttal leveszi az adminisztrációs terhet mind a két fél válláról, mivel egyebek mellett a szerződéseket, vagy a jelenléti íveket elérhetővé teszi online formában is.

A Különvélemény nevet választó csapat az ALADIN-t, vagyis egy mélytechnológián alapuló, egy adott szervezet belső működését monitorozó, modellező, szimuláció lefuttatására alkalmas kontroll környezetet kínál. Mindez az online térben az egyén digitális lenyomata, viselkedési mintázata alapján egy organikus szervezeti struktúra, illetve mentális működési elvrendszer részeként interpretációs pontok kijelölését végzi el. A rendszer kilépési és eszkalációs pontokat azonosít, az ügylet kifutási opcióiról tájékoztatást nyújt, valamint kárfelmérést, kármentesítést készít.

A Lakossági Panaszkezelési Portál elnevezésű projekt egy központosított felületet kínál általános és közterületi hibák bejelentésére. Célja, hogy az állampolgárok egyszerűen és hatékonyan tájékoztassák a megfelelő hivatalt az észlelt hibákról, panaszokról élőhelyük közelében, vagy bárhol az országban, ezzel hozzájárulva az ügyek hatékonyabb, gyorsabb és kontrollált megoldásához.

A képzés – amely minden hallgató számára elérhető – megújult formában folytatódik az NKE-n a 2023/2024-es tanévben is.