NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

A nemzetközi párbeszéd hidakat épít

Hogyan terjeszkedik a NASCAR? Miért lehet akár magyaroknak is vonzó Florida? Mit adhat hozzá az üzleti sikerekhez a felsőoktatás? E kérdésekről esett szó az amerikai–magyar csúcstalálkozón az egyetemen.

Tavaly a floridai Daytona Beach, idén pedig Budapest, benne a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) adott otthont az amerikai–magyar kapcsolatok erősítését szolgáló Hungarian Summit rendezvénynek június 8-án. Az eseményt közösen szervezte meg a Magyarország floridai tiszteletbeli konzulja által vezetett HungarianHub, valamint az NKE Eötvös József Kutatóközpont Amerika Kutatóintézete.

Az csúcstalálkozót Pazaurek Piros, Magyarország floridai tiszteletbeli konzulja, a HungarianHub elnöke, a Hungarian Summit alapítója nyitotta meg. Mint elmondta, nagyon ritka pillanat az, amikor hat amerikai államból összesen hét egyetem képviselője lehet jelen Magyarországon. Emellett az egész héten át zajló találkozó közel 600 embert mozdít meg hazánkban. Hangsúlyozta, a felsőoktatás és az üzlet az USA-ban mindig kéz a kézben jár. Az egyetemek a cégekkel szoros együttműködésben alakítják ki képzéseiket, az üzleti élet pedig rendre „visszaad” a felsőoktatásnak.

Egyetemünk részéről a résztvevőket Mernyei Ákos, az NKE nemzetközi főigazgatója köszöntötte. Kijelentette, megtiszteltetés helyt adni ennek a találkozónak a Ludovikán, hiszen ez is azt mutatja, hogy partnerségünk erős az Egyesült Államokkal. Hidakat csakis a megértés, valamint a mai eseményen is kialakuló párbeszéd képes építeni. A főigazgató kiemelte, egyetemünk lényege is éppen ez: folyamatosan meghallgatjuk egymást, s a köz szolgálatát szem előtt tartva közösségi térként fejlesztjük az intézményt.

Az esemény első plenáris előadója, Jordan Jiloty, a NASCAR állami és közösségi ügyekért felelős ügyvezető igazgatója arról szólt, hogy a 75 éves NASCAR-t a gyökerei Daytona Beach-hez kötik. Az igazgató felidézte a verseny múltját, máig töretlen fejlődését, amely a helyi közösség segítsége nélkül nem lett volna lehetséges. A NASCAR e szezonban már Európában is terjeszkedik, így továbbra is nyitott minden együttműködésre.

Keith Norden, a floridai Valusia megyei helyi gazdaságfejlesztési társaság elnök-vezérigazgatója elmondta, Valusia már korábban a szívébe zárta Magyarországot, ezért szívesen nyújt betekintést a magyaroknak a kereskedelmi kapcsolatok lehetőségeibe. Előadásából kiderült, az USA délkeleten található 17 állama (beleértve Floridát) a bruttó nemzeti összterméket (GDP) tekintve a világ harmadik legnagyobb gazdasága; a nemzet GDP-jének 40 százalékát itt termelik meg. Ide áramlott az utóbbi időben az Amerikába irányuló külföldi befektetések közel fele is. Szívesen várják ide a magyarokat is.

Derrick Henry, Daytona Beach polgármestere beszédében arról szólt, miért érdemes a magyaroknak a városával kapcsolatokat építeni. Szerinte elsősorban azért, mert számos közös értéket vallunk: például szeretjük gyermekeinket, ahogyan a magyar kormány is odafigyel a gyermeket nevelő családokra. Fontos közös értékünk az oktatás, amely – ha a diákok bíznak tanáraikban– csökkentheti a társadalmi különbségeket. A polgármester hozzátette: a széles üzleti lehetőségek mellett azért is fontos kapcsolatainkat tovább építeni, mert így jobbá tehetjük világunkat gyermekeink számára.

A Mit adott számunkra Amerika? című kerekasztal-beszélgetésen Brogan Mónika újságíró moderálásával Makra Sándor, a McDonald’s Magyarország felügyelőbizottságának elnöke, Jókay Károly, a Fulbright Magyar–Amerikai Oktatási Csereprogram Bizottság ügyvezető igazgatója és Oroszlán Szonja színésznő, lóterapeuta vett részt. Utóbbi elmondta, tizenöt évnyi hazai színészi karrier után azért választotta Amerikát, hogy részt vehessen egy állatorvosi, illetve egy speciálisan amerikai lóterápiás képzésen. Ma már itthon, a versenyszezon nagy részében inkább a lovakkal foglalkozik, szeretné ismertségét is használva a masszázsterápiás módszert Magyarországon elterjeszteni. Makra Sándor azt emelte ki a beszélgetésen, hogy „a gyorsétterem olyan, mint régen a katonaság volt”, azaz nagyon sok fiatalnak ez az első munkahelye. Az étteremben tanítják meg őket szabályokat követni, dolgozni. Hozzátette, Amerikában a bizalom adott, azt csak eljátszani lehet, míg Európában a bizalmat ki kell érdemelni. Jókay Károly pedig arról szólt, az USA-ban tanulta meg, hogyan lehet könnyen barátokat szerezni, szövetségeket kötni és váratlan helyzeteket megoldani. Igaz viszont, hogy a megfelelő alaptudás gyakran hiányzik a kinti diákokból, ezt érdemes lenne a hazai oktatásból pótolniuk.

 

Szöveg: Sarnyai Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: Hungarian Summit