NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Szlovén-magyar diplomáciai kapcsolatok

A szlovén-magyar diplomáciai kapcsolatok 30 évének tapasztalatai címmel tartotta meg a Nemzetközi Főigazgatói Iroda (NFI) Barangolás a Balkánon rendezvénysorozatának tavaszi félévben megrendezett utolsó eseményét május 22-én.

Az esemény vendége Dávid Andor Ferenc, Magyarország ljubljanai nagykövete volt, akivel Mernyei Ákos főigazgató és Palusek Erik tanácsadó beszélgetett.

Elhangzott, hogy Szlovénia már az egykori Jugoszláviában is a legfejlettebb tagállamnak számított, fejlett gazdasággal, azon belül is fejlett iparral, magas életszínvonallal és a szláv nemzettudat mellé társuló, nyugatias-osztrákos mentalitással, pontossággal, precizitással és tisztasággal. A délszláv államból történő kiválás viszonylag gyorsan megtörtént, az önálló államként alig több mint 30 éve létező ország területét nem érintette a polgárháború, így erős gazdasággal kezdhette meg önálló fejlődését, amelynek egyértelmű iránya és célja az Európai Unióhoz történő csatlakozás volt.

Szlovénia keleti részén jelentősebb számú magyar kisebbség is él, akiknek az állam minden többletjogot biztosít, amely ahhoz szükséges, hogy saját anyanyelvükön intézhessék ügyeiket, ápolhassák és megőrizhessék kultúrájukat. Az európai viszonylatban is példásnak számító szlovén kisebbségpolitikának köszönhető, hogy például a magyarok által lakott területeken a magyar nyelv a hivatalos nyelv is egyben. A hazánkban élő szlovén közösség jóval kisebb lélekszámú, mint a Szlovéniában élő magyaroké, ennek ellenére számukra is biztosítottak azok a jogok, amelyek a nemzeti identitásuk megőrzését biztosítják, a kisebbségek összekötő kapcsot jelentenek a két ország között.

Magyarország és Szlovénia kapcsolatai hagyományosan jók, a kisebbségek támogatásán túl a két országnak voltak és vannak is közös infrastrukturális és energetikai projektjei, ahogyan a migrációs politika terén is gyakoriak az együttműködések.

A nagykövet a rendezvényen megjelent, diplomácia iránt érdeklődő hallgatóknak elmondta, hogy melyek a legfontosabb tulajdonságai és képességei egy jó diplomatának és további tanácsokkal látta el őket arra az esetre, ha diplomácia területén szeretnének karriert építeni.

Az NFI az őszi félév szorgalmi időszakának megkezdődésével együtt folytatja Barangolás a Balkánon című rendezvénysorozatát, amelynek eseményein a továbbiakban is a régió országairól tudhatnak meg többet az érdeklődők.

 

Szöveg: Palusek Erik

Fotó: Kovács Gergely Attila