NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Versenyben az egyetemista innovátorok

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Innovációs és Technológiai Irodája harmadik alkalommal rendezte meg innovációs ötletversenyét, az NKE Hackathon 2023 döntőjét az intézmény Orczy Úti Kollégiumában tartották április 12-én.

Hallgatóink kreativitása, bátorsága, kimeríthetetlen ötletgazdagsága és az újítás képessége már a tavalyi rendezvényünkön is megmutatkozott – jelentette ki Kristó Katalin, az NKE fejlesztési rektorhelyettese hangsúlyozva: az elmúlt év két ötlete is önállóan fejlődhetett tovább.

Kifejtette: az idei kétfordulós ötletverseny célja is az, hogy az egyetem hallgatói elmélyüljenek az aktuális társadalmi, gazdasági és ipari kérdésekben és ötleteikkel hozzájáruljanak egy esetleges probléma megoldásához, vagy kialakításához.

Az idei témák között szerepelt egyebek mellett az államigazgatás digitalizációja, az otthon biztonsága, a mesterséges intelligencia, a haditechnikai kihívások, a vízellátás jövője és biztonsága, de a kultúra és az innováció is szerepet kapott – részletezte, hozzátéve, hogy a hallgatók szabadon választott témákon is gondolkodhattak.

Amellett, hogy egy ilyen megmérettetésen való részvétel hozzájárul a hallgatók egyéni fejlődéséhez, a versenyen való részvétel további számos előnnyel is jár – mutatott rá a fejlesztési rektorhelyettes, kiemelve: a fiatalok közvetlen kapcsolatba kerülhetnek iparági szakemberekkel, befektetőkkel és mentorokkal, de találkozhatnak más tehetséges hallgatókkal és számtalan értékes tapasztalatot is szerezhetnek.

Kristó Katalin szerint ugyanakkor a díjak is ösztönözhették azt a tizenhárom csapatot, amelyek közül hat került a döntőbe. Hozzátette: mindannyian egyedi problémát dolgoztak fel innovatív megoldási javaslatokkal.

Alapvető emberi tulajdonság és vágy, hogy a mindennapi társadalmi és gazdasági folyamatokat megpróbáljuk megérteni, elemezni, és minden ilyen megértett folyamatot megpróbáljunk jobbá tenni, javítani – erről már Kohut Balázs fejlesztési igazgató beszélt, rámutatva, hogy az őskor óta az új eszközök készítése, az új technológiák és eljárások kidolgozása ösztönzi az embereket. Kifejtette: ma már nincs olyan terület, amelynek ne lenne része a digitalizáció, hiszen a munkában, a tanulásban vagy a magánéletünkben is jelen van. Hangsúlyozta: az NKE vezetése is támogatja a fejlődést, amiért köszönet illeti a rektort, illetve a Szepsi-Szűcs Levente irányítása alatt működő Innovációs és Technológiai Irodát. A Hackathon fontosságát Kohut Balázs szerint az is jelzi, hogy a verseny népszerűsége évről évre nő és számtalan innovatív ötlet érkezik, amelyek piaci hasznosítását is szeretnék elősegíteni.  

A zsűri elnöki tisztét Szakos Judit innovációs szakértő, az Eötvös József Kutatóközpont Amerikai Kutatóintézetének tudományos segédmunkatársa töltötte be. A bírálóbizottság tagja volt Honyi Péter, a K&H Bank a Start it @K&H inkubációs program vezetője, Zónai Roland, az Európai Szellemi Tulajdon Hivatal projektmenedzsere, Márton István, az MVM Smart Future Lab Zrt. vezérigazgatója, valamint Németh András alezredes, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Elektronikai Hadviselés Tanszékének vezetője.

Különdíjat kapott a SWAP csapata a megmérettetés főtámogatójától, az MVM Smart Future Lab Zrt.-től. A harmadik helyezett a Bázis csapat lett, amelynek ötletét a K&H szakmai csoportja karolta fel, a második helyen a 5G-uys végzett, akiket szintén az MVM támogat majd, az első helyen pedig a Rakéta csapat végzett, amelynek tagjai okosórákat nyertek, mentoruk pedig az NKE Innovációs és Technológiai Irodája lesz majd.

A hallgatói innovációs ötletverseny az NKFI Alapból finanszírozott 2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00014 azonosítószámú, „Közszolgálati Technológia Transzfer Kezdeményezés (KTTK)” elnevezésű programban valósul meg.

 

Szöveg: Szabó Réka Zsuzsanna

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: NKE Hackathon