NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Együttműködés az NKE és az MCC között

A magyar állam, a közérdek és a két intézmény szempontjait, valamint a környezeti fenntarthatósági célokat hatékonyabban szolgáló közös cselekvés összehangolt tervezése és megvalósítása céljából kötött együttműködési megállapodást a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC).

Az NKE keretében a Környezeti Fenntarthatósági Intézet gondozza az egyetem környezeti fenntarthatóság politikájának, illetve az egyetem nemzetközi „green policy” kapcsolatokban való részévtelének ügyét, a megállapodás keretében e területen az MCC Klímapolitikai Intézete tanácsokkal segíti az NKE stratégiai törekvéseit és a fenntarthatósági célokat szolgáló tervezését – olvasható a megállapodásban.

Az NKE KFI legfőbb célkitűzése a közszolgálati szellemiségű tudománykommunikáció a környezeti és társadalmi fenntarthatóság kérdéseiben. Küldetése, hogy világnézetként és értékrendként közvetítse a fenntarthatósági fordulat és a természetközpontú gondolkodás sürgető szükségét.

Deli Gergely rektor köszöntő szavai után Litkei Máté, az MCC Klímapolitikai Intézetének igazgatója elmondta, hogy az éghajlatváltozás válsághelyezeteket indukál, mint például a vízkrízis, az élelmezési és a migrációs válság, ezek mind-mind kötődnek az éghajlatváltozáshoz. Az ilyen válsághelyzetekben az állam szerep megnő, s ezzel együtt megnő a felelőssége is. Számos rendkívül jó képzési portfólióval rendelkező intézmény van ma Magyarországon, de az a tudás, ami az állam szervezetének irányításához, az állam fenntarthatósághoz kapcsolódó tevékenységéhez, szervezéséhez és stratégiájának megalkotásához kötődik, integrált módon az NKE-n található meg.

Kitta Gergely, az MCC Intézetekért felelős igazgatója kiemelte, hogy sok közös pont van a klímaváltozás leküzdése és az NKE portfóliója között, reményét fejezte ki, hogy az MCC és az NKE által működtetett elemző-kutató intézetek közötti együttműködés bővülhet a jövőben.

Kis Norbert, az NKE Környezeti Fenntarthatósági Intézetének (KFI) vezetője úgy fogalmazott, a két intézmény környezeti fenntarthatósági céljai azonosak, közös feladatuk e célok hatékony platformjainak kialakítása.  

 

Szöveg: Sallai Zsófia

Fotó: Szilágyi Dénes