NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Duplacsúcsos örömteli hegymenet

Magyarországra látogat idén áprilisban Ferenc pápa. Miben más ez a látogatás, mint a többi protokolláris diplomáciai esemény? Milyen hatással lehet a pápalátogatás az országra és a hívekre? E kérdésekről is szó esett egy egyetemi eszmecserén.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Nemzetközi Főigazgatósága (NFI) Ferenc pápa áprilisi magyarországi látogatásának jelentőségéről, illetve a vatikáni–magyar kapcsolatokról szervezett beszélgetést a Magyarul a világról című rendezvénysorozata keretében március 20-án, a Ludovika Főépületében. A nemzetközi estet Mernyei Ákos, az NKE nemzetközi főigazgatója és Máttyus Marcell, az NKE NFI munkatársa közösen moderálták.

Az eszmecserén Magyarország szentszéki nagykövetségének egykori első beosztottja, Érszegi Márk Aurél elmondta, egy pápalátogatás mindig kettős természetű: a pápa a katolikus egyházfő, ugyanakkor a nemzetközi kapcsolatok egyik szuverén szereplője. Érkezése történelmi jelentőségű esemény bármely ország életében. Hozzátette: hazánk célja a mindenkori jó kapcsolat fenntartása az Apostoli Szentszékkel. A diplomáciában az is lényeges, hogy mindenki megerősítve érezze magát abban a kérdésben, amely számára fontos. Legutóbb itthon a házasság védelme kapott ilyen hangsúlyt, ezúttal pedig valószínűleg a háború és a béke kérdésében keresi hazánk a pápa szövetségét.

Monostori László a katolikus nézőpontot erősítve elmondta, duplacsúcsos örömteli hegymenet a pápa újbóli magyarországi látogatása – legutóbb ugyanis 2021 szeptemberében, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson tartózkodott hazánkban. A plébános atya, volt érseki titkár hozzátette, a pápalátogatás után azok, akik keresztények, talán bátorságot kapnak arra is, hogy elterjesszék, kereszténynek, katolikusnak lenni igenis trendi.

Mint ismeretes, Ferenc pápa három napig tartózkodik hazánkban. Április 28-án, pénteken az állam- és kormányfővel, a diplomáciai testületekkel, valamint a hazai egyház képviselőivel találkozik. Szombatját a Vakok Boldog Batthyány-Strattmann László Katolikus Szociális Intézményében kezdi, majd az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban folytatja. Délután fiatalokkal beszélget a Papp László Sportarénában, a nap végén pedig a jezsuita rendtársaknak ad magántalálkozót. Végül vasárnap, április 30-án bárki szinte személyesen találkozhat a pápával a budapesti Kossuth Lajos téren.

A Vatikán-szakértő kiemelte a hegyvidéki vakok otthonában történő látogatást, amely több fontos spirituális üzenetet is hordozhat. Egyrészt tisztelgés Fehér Anna nővér előtt, akinek vezetésével 1982-ben katolikus szociális programként alakult meg a látássérült gyermekek Szent Anna Otthona. A látogatás ugyanakkor a húsz éve boldoggá avatott Batthyány-Strattmann Lászlóra is utal. A Külgazdasági és Külügyminisztérium osztályvezetője harmadik üzenetként a katolikus vértanút, Hummel Kornél atyát hozta szóba, aki a vakok intézetének káplánjaként a rábízott fiatalokat védve halt meg egy szovjet fegyver által.

A látogatás jelentőségéről szóló teljes cikket a ludovika.hu portálon olvashatják.

 

Szöveg: Sarnyai Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes