NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Sport határok nélkül

Idén március 2–4. között Budapesten rendezi meg az ELTE sportegyesülete, a BEAC és az NKE a 14. Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját (KEK). A Ferencvárosi Torna Club sportszakmai támogatásával zajló multisport tornán – amely 2022-ben a harmadik helyen végzett az Év szabadidősport-rendezvénye kategóriában az Év Sportolója Gálán – 7 sportágban, 3 napon keresztül közel 1500 egyetemista sportol együtt.

„Kevés olyan dolog van, amelynek akkora ereje van, mint a sportnak” – hangsúlyozta a KEK alapítója az esemény megnyitóján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Oktatási Központjában, március 2-án. Simon Gábor köszöntőjében kiemelte, hogy az idén 14 éves KEK a kamaszkorába lépett, sok nehézséggel és küzdelemmel kellett szembenéznie, de az elmúlt évek nehézségei ellenére biztos pont a sport éves eseménynaptárában. A BEAC igazgatója hozzátette, hogy az idei évtől Baji Balázs világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes magyar gátfutó a KEK nagyköveteként csatlakozik az eseményhez. „Személyében egy olyan sportember csatlakozik a KEK-hez, aki ismeri a felsőoktatási sportéletet és a sport világát egyaránt, illetve magánemberként is példaértékű karriert tudhat maga mögött” – emelte ki.

„A sport megtanít becsületesen győzni vagy emelt fővel veszíteni” – fogalmazott a Ludovika Sportegyesület operatív alelnöke. Bódai Balázs, aki Deli Gergely, az NKE rektora nevében köszöntötte a résztvevőket elmondta, hogy a KEK megalapítása óta fontos szerepet tölt be az egyetemi sportéletben. „De a KEK-re nem szabad csupán sporteseményként tekinteni, hiszen a célja és a hitvallása ennél lényegesen több: a közösségteremtés, a határokon átívelő magyar fiatalok közösségének erősítése, amelynek révén éltre szóló barátságok köttethetnek” – tette hozzá. Az NKE Campus XXI. Nonprofit Kft. általános igazgatóhelyettese emellett felhívta a figyelmet a KEK jótékonysági programjára is, amelyben a jövő értelmiségének kiemelt szerepe van.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Sakkszövetség elnöke úgy véli, nincs nagyobb közösségépítő erő a sportnál. „Ezt az erőt különösen fontos a KEK-en megmutatnunk, mert olyan időket élünk, amikor a nemzeti közösség összetartozása és a sportközösségek összetartozása példamutató” – hangsúlyozta.

A sportnak jellemformáló és közösségépítő ereje van – erősítette meg köszöntőjében Baji Balázs. A KEK nagykövete a sport és a tanulás együttes művelésére hívta fel a figyelmet. Volt egyetemistaként és élsportolóként úgy gondolja, hogy a tanulás mellett rendkívül fontos a sport, hiszen ez is hozzásegíthet minket ahhoz, hogy „sportnemzetből sportoló nemzetté váljunk”, valamint hogy egyre szélesebb körben elterjedjen az élethosszig tartó sportolás.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke kifejtette: a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája követendő példa, hiszen kevés „olyan sportesemény van az országban, amely ilyen sok sportágban ennyi hallgatót mozgat meg egyszerre határon innen és túl”. Eszterhai Marcell véleménye szerint a sport számtalan olyan készségre megtanít, amellyel megfelelően vehetjük az akadályokat mind a magán, mind az akadémiai életben, ilyen készségek például a kitartás és az önbizalom, valamint az, hogy tartós kapcsolatokat építhetünk általa. Az elmúlt évek történéseire reflektálva elmondta, hogy a COVID, a háború és a gazdasági nehézségek  több olyan folyamatot indítottak el, amelyek még inkább megerősítik az egyetemi sport szükségességét.

A határokon is átívelő esemény keretén belül idén harmadik alkalommal rendezik meg Budapest egyik legújabb jótékonysági futóversenyét: a KEK Run 2023 elnevezésű megmérettetést március 4-én tartják a Ludovika Campuson.

Az egyes tornák minden évben jótékonysági programokkal egészülnek ki. A közös cél érdekében a résztvevő csapatok, támogatók idén is a leginkább rászoruló, nehéz körülmények között élő kárpátaljai gyermekeket segítik. A KEK szervezői csapata 2023-ban a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum magyar diákjai számára gyűjt adományokat.

Az idei rendezvény fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a védnökei: Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Pánczél Károly, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Deli Gergely, az NKE rektora, Borhy László, az ELTE rektora és Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja.

 

 

Szöveg: Sallai Zsófia

Fotó: Szilágyi Dénes