NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Mi van a krízishegyeken túl?

Polycrisis – az angol szót egy kis fantáziával talán krízishegyeknek is fordíthatnánk. E kifejezést választotta 2022-re az év szavának a Financial Times. Nem csoda. Ha azt hittük, a Covid lecsendesülése nyomán visszarendeződik a megborult világgazdaság, nos, alaposan tévedtünk. Az ukrán-orosz háborúval újabb és újabb bizonytalanságok kerültek a rendszerbe.

A Ludovika Podcast új adásában azt latolgatjuk, milyen év lehet a 2023-as világ- és nemzetgazdasági szempontból. Mi várható akkor, ha elhúzódik a háború, s ezzel folytatódik az élelmiszerellátás bizonytalansága, az energiaválság? És akkor, ha hirtelen véget ér? Fel vagyunk-e készülve arra, mi lesz, ha a menekülthullám visszatér Ukrajnába munkaerőhiányt generálva Nyugat-Európában? Hogyan lehet a romokban álló országot újjáépíteni, ha megugranak a finanszírozási költségek? S hogyan alakul Oroszország és az USA, valamint Amerika és Kína már eddig is fagyos viszonya?

Az előrejelzések szerint csökken ugyan az infláció, de ezt elhiszik-e az emberek? A várakozások szerepe ugyanis e téren döntő, hiszen ettől függ a kereslet alakulása, ütemezése. Ha továbbra is áremelkedéstől tartanak sokan, akkor előre hozva vásárlásaikat, áruhiányt is generálhatnak. És akkor még nem is szóltunk a vergődő német gazdaságról – amelyhez hazánk ezer szállal kötődik –, s amelynek kapcsán az idén sem látják még a kilábalást a nagy nemzetközi elemző szervezetek. 

A fejlődő országok is szenvednek: a világszerte csökkenő kereslet és a magas árakon importált energia kettős szorításában könnyen elszabadulhatnak az adósságrátáik. Ez, vagy a fellendülő fegyverexport formájában jelentkező háborús konjunktúra hatása lehet dominánsabb? 

S mindeközben hogyan áll a hazai gazdaság? Mi a helyzet a kanyarban előzés fogalmával jelölt felzárkózási, modernizálási törekvésekkel? Elszabadulhat-e az ár-bér spirál? Miképpen alakul a kereslet az MNB masszív kamatemelési döntései nyomán?

A Ludovika Podcast mai adásában Kutasi Gábort, a Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézet vezetőjét és Czeczeli Vivient, az intézet kutatóját Marton Ádám kérdezte.


Címkék: Ludovika Podcast