NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Hallgatói látogatás Brüsszelben

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) mintegy 40 hallgatója szakmai programokkal egybekötött brüsszeli tanulmányúton vett részt január 11–12. között Győri Enikő európai parlamenti képviselő, az NKE tudományos munkatársa támogatásának köszönhetően. A több mint 150 jelentkezőből kiválasztott hallgatók az egyetem minden karát és képzési szintjét képviselték. Az eseményen jelen voltak továbbá Koller Boglárka nemzetközi rektorhelyettes, Marján Attila habilitált egyetemi docens és Ördögh Tibor egyetemi docens.

A külföldi tanulmányút lehetővé tette a hallgatók számára, hogy meglátogassák az Európai Unió intézményeit, valamint betekintést nyerjenek azok mindennapi működésébe. A magyar fiatalok először az Európai Parlamentben (EP) tettek látogatást, ahol előadást hallhattak az intézmény működéséről. Ezt követően Győri Enikő köszöntötte a résztvevőket, majd megnézték a plenáris üléstermet, ahol a képviselők az Európai Uniót (EU) érintő legfontosabb kérdésekről vitáznak.

Az út következő állomása a Bruegel Intézet volt, ahol az intézmény kutatója, Darvas Zsolt fogadta a látogatócsoportot és beszélt a pályafutásáról, munkásságáról, valamint az intézetben szerzett tapasztalatairól. Giovanni Sgaravatti energiapolitikai szakértő pedig mindamellett, hogy bemutatta az intézet létrejöttét és annak főbb tevékenységeit, a világpolitikában, valamint az EU-ban egyaránt napirenden szereplő aktuális témákat is érintett, így például az orosz-ukrán háború következtében kialakult energiaválságot.

A második napon a csoport első útja a Parlamentáriumba vezetett, amely lehetővé tette a résztvevőknek, hogy jobban megértsék az EP működését. A Parlamentárium ugyanis felvázolja az Európa egésze számára történő jogszabályalkotás mögötti folyamatot, és bemutatja, hogyan válaszolnak az európai parlamenti képviselők a kor kihívásaira. A következő program helyszínét Magyarország Állandó Képviselete adta, ahol először Molnár Katalin nagykövet, helyettes állandó képviselő köszöntőjét hallgathatták meg az érdeklődők. Ezután Beszteri Zsuzsa kabinetfőnök előadása következett, aki nemcsak ismertette az állandó képviselet mindennapi tevékenységeit, de beszélt az európai uniós döntéshozatalról, a jogalkotási módokról és a közelgő magyar soros elnökségről is, valamint szót ejtett a különféle európai uniós gyakornoki programokról is.

A tanulmányút utolsó szakmai programja az Európai Bizottság meglátogatása volt, ahol a csoport megismerhette a magyar tisztviselők a Bizottságban végzett mindennapi tevékenységeit, az intézmény hatásköreit, betekintést nyerhettek az EB munkaprogramjába, illetve szó esett európai uniós aktuálpolitikai helyzetekről is.

 

Szöveg: Pálinkás Petra

Fotó: Kövesdi Lilla