NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Erkölcsi háttér a világ megmentéséhez

XVI. Benedek és Ferenc pápa teremtésvédelmi politikájából kiindulva összegezték a pápák társadalmi tanításait egy január 16-án megrendezett eszmecserén. A beszélgetést a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Eötvös József Kutatóközpont (EJKK) Vallás és Társadalom Kutatóintézete (VTKI) kezdeményezte, moderátora Jancsó András, az NKE EJKK VTKI tudományos segédmunkatársa volt. A Veres Pálné utcai Scruton közösségi térben szervezett eseményen a résztvevőket elsőként Ujházi Lóránd, a kutatóintézet vezetője, az NKE és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) egyetemi tanára köszöntötte – bemutatva az immár 15 éves múltra visszatekintő vallás- és biztonságfókuszú intézetét, illetve az ott folyó kutatásokat.

Elhangzott, hogy a teremtésvédelem egyszerre szociális, környezeti és gazdasági kérdés. Gájer László, a PPKE Hittudományi Karának tanszékvezető tanára hozzátette, magát a szót először egy 2008-as hazai püspöki konferencia említi, a témában megszülető első pápai körlevél pedig 2015-ös. A teremtésvédelem lényege, hogy a bennünket körülvevő környezetről a bibliai megközelítés alapján mint teremtésről beszélünk, amelynek az ember kiemelt része. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) rabbija ehhez hozzátette, az írás szerint Ádámnak az Édenkertet egyszerre kell megtisztelnie és megőriznie, védenie. Faith Asher szerint a közösségvezető feladata az, hogy a környezettudatos életre felhívja közössége figyelmét.

Ötvös Csaba, a Konstantinápolyi Pátriárkátus lelkésze arról szólt, az édenkert művelése azt jelenti, hogy az ember hozzá tud valamit a természethez tenni, azaz mindkettő hiányos egymás nélkül. A műveléssel tud a környezet visszatérni Istenhez, ahogy a búzából kenyér, a szőlőből bor lesz.

Fischl Vilmos lelkész, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Honvédelmi Jogi és Igazgatási Tanszékének tudományos főmunkatársa a téma kapcsán azt emelte ki, hogy az Ószövetség tanítása minden felekezet számára közös alap, így e kérdésben nem nagyon lehet közöttük ellentmondás. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkára arról is szólt, sokan álszent módon foglalkoznak a kérdéssel: nem gondolják, hogy a változást önmagunkon kell kezdeni, vagy elodázzák azzal, hogy fontosabb kérdések is akadnak ennél.

A PPKE Szent II. János Pál Pápa Kutatóközpont Teremtésvédelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint a teremtésvédelmi megközelítés elfogadásához elengedhetetlenül szükséges alap a világ teremtett voltának elismerése. Hidvéghiné Pulay Brigitta úgy vélte, Európában ma e szemlélet elfogadása komoly kihívás, ugyanakkor a konzervatív emberek számára ez lehet a legkézenfekvőbb lelki attitűd. Az ENSZ Fenntartható fejlődés dokumentuma konkrét lépéseket tartalmaz a világ megmentésére, ugyanakkor fontos meglátni, hogy Ferenc pápa útmutatása épp ehhez az útmutatóhoz teremti meg a Nyugaton eddig mellőzött erkölcsi, vallási hátteret.

Az eseményről részletesen a ludovika.hu cikkében olvashatnak.

 

Szöveg: Sarnyai Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes