NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Mondd, te mit választanál?

Nincsenek könnyű helyzetben a felvételi előtt állók, hiszen széles a kínálat a felsőoktatás képzési palettáján. Az akár életre szóló döntéshez nyújtott segítséget a január 12–14. között, a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban megrendezett nagyszabású rendezvény, a 23. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, amelyen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) is képviseltette magát.

„A legfontosabb tanács, amit adhatunk, hogy alaposan tájékozódjanak a leendő hallgatók” – hívta fel a figyelmet már a nyitónapon teltházas kiállításon az NKE oktatási rektorhelyettese. Christián László r. dandártábornok elmondta, az NKE képzési portfóliója rendkívül szerteágazó. Nagy perspektívát jelent a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar és a Rendészettudományi Kar számtalan alap- és mesterképzése, ugyanis mindkét terület felértékelődött az elmúlt években. Ez azt jelenti, hogy 2022 szeptemberétől a tisztjelölt hallgatók havi illetményben részesülnek, amelynek összege minimum nettó 230-260 ezer Ft, ez az összeg tanulmányaik előrehaladtával, tiszti beosztásaik megszerzésével nő. A fiatalok körében egyértelműen vonzó a tiszti pálya, az idén várhatóan még az eddiginél is többen fognak jelentkezni az egyenruhás képzésekre. „Amikor az állam arról beszél, hogy hazánk védelmi képességét fejleszteni kell, akkor ehhez mind a honvédelemre, mind a rendvédelemre vonatkozóan olyan vonzó életpályát ajánl, amelyet az NKE hallgatói a saját bőrükön tapasztalhatnak meg” – emelte ki Christián László. Az NKE oktatási rektorhelyettese hangsúlyozta, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen természetesen nem csak honvéd- és rendőrtisztképzés folyik. A biztonság különböző aspektusaihoz egyebek mellett az NKE-n végző biztonság- és védelempolitikai, a kimondottan diplomáciai feladatokat ellátó, a speciális, vízdiplomáciával foglalkozó és a kiberbiztonsági szakemberek is hozzájárulnak.

Az Educatio kiállítás tapasztalatai azt mutatják, továbbra is rendkívül nagy az érdeklődés az NKE képzései iránt. A katonai szolgálat iránt érdeklődőket a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, a rendészeti és katasztrófavédelmi pályára készülőket a Rendészettudományi Kar várta. Ugyanakkor az elmúlt évekhez hasonlóan kimagasló figyelmet kaptak a hazai és nemzetközi közigazgatási karriert kínáló Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar képzései, a Víztudományi Kar által képviselt méltán népszerű vízügyi mérnökképzés iránt érdeklődők pedig már tudatosan keresték fel további információkért az NKE standját.

Az Educatio szakkiállás ideje alatt jelent meg az UNI2023 in&out felsőoktatási rangsor, amely szerint az NKE a 10. legjobb egyetem az országban. A top 10-ben végzett egyetemek közül az NKE-n végzettek bruttó átlagjövedelme az egyik legmagasabb a 2019-es Diplomás Pályakövető Rendszer adatai alapján.

Az érdeklődők azt is megtudhatták, hogy a Ludovika Campuson, az ország egyik legmodernebb egyetemi campusán a hallgatók a lovardától az uszodáig számos sportolási lehetőséget találnak. A zöld környezetben való pihenést és feltöltődést a 26 hektáros Orczy-park szavatolja a belváros szívében, de Baján is csodálatos természeti környezetben tanulhatnak és kapcsolódhatnak ki a Víztudományi Kar hallgatói.

A szakkiállításon az egyetem jelenlegi hallgatói az egyetemi élet bemutatása kapcsán kiemelték: az NKE oktatói folyamatosan azon munkálkodnak, hogy megújítsák a képzéseket, hogy azok minél közelebb kerüljenek a mai fiatalokhoz.

 

Szöveg: Páhy Anna

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: Educatio 2023