NKE Gólyabál 2022

Közel ezren ünnepeltek az elsőéves hallgatókkal a Ludovika Arénában megrendezett egyetemi Gólyabálon. Az eseményen Deli Gergely rektor és Dibusz Bendegúz, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke köszöntötte a résztvevőket, pohárköszöntőt mondott Christián László r. dandártábornok. Az est bálkirálynői és bálkirályi címét Balogh Arina (Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar) és Szászi Gábor (Rendészettudományi Kar) elsőéves hallgatók nyerték el.

Deli Gergely megnyitó beszéde alatt a kivetítőn egy régi fényképet láthatott a közönség, amelyen az oxfordi egyetem University College-ára 1917-ben felvételt nyert gólyái szerepeltek. A képen ott volt C. S. Lewis, akinek barátja J. R. R. Tolkien hiányzik róla. Mindketten világhírű írók. „Vannak önök között – akik most kezdték az egyetemet – olyanok, akik új világot mertek álmodni, mint Lewis Narniát, vagy Tolkien Középföldét. A régi fénykép – amihez hasonlót önök is készíthetnek az este folyamán – azt üzeni, hogy a jövő nyitott. Nem tudhatjuk, hogy kiből lesz nagy katonai stratéga vagy éppen a magyar rendészet ikonja, de önök között vannak ezek az emberek!” – fogalmazott a rektor. Köszöntője végén Deli Gergely bejelentette, hogy az egyetem Ludovika Campusán található kollégiumok a vizsgaidőszak alatt is nyitva maradnak az egyetem hallgatói számára. Ezt követően Dibusz Bendegúz, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke köszöntötte a vendégeket, és osztott meg velük néhány személyes emléket első egyetemi éveiből.

Huszonöt évvel ezelőtti emlékeit idézte fel pohárköszöntőjében Christián László r. dandártábornok, oktatási rektorhelyettes. „Mi változott az elmúlt huszonöt év alatt?” – tette fel a kérdést. „Minden sokkal jobb lett”, amit számokkal is alátámasztott: jobb lett a közbiztonság, hiszen az 1997-ben ismertté vált 606 ezer bűncselekményhez képest 2021-ben „csupán” 147 ezret követtek el; a Nemzeti Közszolgálati Egyetem több mint tíz éves fennállása óta a tíz legjobb felsőoktatási intézmény közé került; illetve „ismét van reményünk a magyar fociban: kijutottunk két világversenyre, ahol szép eredményeket értünk el, kupacsapataink pedig megélhetik a kupatavaszt. A ’90-es években ezekről még nem álmodhattunk. Minden jobb lett, de a világ megváltozott. Elindult egy változás az egyetemen is, mi, egyetemi dolgozók hátrébb léptünk és tudatosan a hallgatókat helyeztük a középpontba. Erről szól a Kreatív Tanulás Program, de erről szól a mai nap is: érezzék jól magukat, éljék meg életük legszebb, egyetemi éveit!” – fogalmazott a rektorhelyettes.

A vacsora után a résztvevők – az esemény fénypontjának számító – elsőévesek keringőjét tekinthették meg, majd az ezt követő parti sztárfellépőivel, ByeAlex és a Sleppel, TREMBLAY-el és MRKK-val, valamint Francesqeaux-val bulizhattak hajnalig.

 

Szöveg és fotó: Szilágyi Dénes

 


Címkék: NKE Gólyabál