Mi lesz az állásunkkal?

Előbb a koronavírus-járvány, majd a szomszédunkban dúló háború forgatta fel a munkaerőpiacot. A COVID-19 előtt elsősorban az informatikában és a startup világban volt jellemző a távmunka, azóta azonban gyökeresen átalakult a munka világa. A KSH adatai szerint a korábbi két százalék helyett ma közel kilenc százalék a home office-ban dolgozók aránya. Miképpen állnak e jelenséghez a munkáltatók és a munkavállalók? Hogyan alakult a távmunka térnyerése idehaza: mely szektorokban és az ország mely részein népszerűbb? Mi várható e téren?

Emellett mind égetőbb problémává válik a munkaerőhiány – annak dacára, hogy az infláció azért némiképp máris visszafogta a keresletet. Az OECD adatai szerint a betöltetlen álláshelyek száma idén tavasszal tetőzött, a helyzet Csehországban, Norvégiában és Hollandiában a legnehezebb. Mi lehet a megoldás?

S hogyan hat mindeközben a munka világára az energiaválság? És az idősödő társadalmakban segítség lehet a robotizáció?

A turbulens munkaerőpiaci helyzetet a Ludovika Podcast mai adásában Marton Ádám és Kovács Kinga Virág, az NKE Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének munkatársai elemzik. 


Címkék: ludovika Prodcast