NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Az űrtevékenység az emberiség közös vállalkozása

Napjainkban az űrtevékenység fokozódásának és egy új űrverseny kibontakozásának lehetünk tanúi, melyekben hazánk is az űrszektor globális értékláncának aktív szereplői közé kíván emelkedni. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Eötvös József Kutatóközpont (EJKK) Világűrjog és -Politika Kutatóintézetének (VPKI) nemrég megjelent Világűrjog című kötetének a Ludovika Szárnyépület John Lukacs Társalgójában november 15-én tartott bemutatóján a meghívott vendégek köszönő- és köszöntőbeszédeikben hangsúlyozták a világűr világgazdaságra gyakorolt hatását, mellyel a kötet jelentőségét támasztották alá.

„Amikor a világűrre gondolunk, még mindig ritkán kötjük össze azzal, hogy a világűr a világgazdaságunk alapját képezi” – fogalmazott a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) űrkutatásért felelős miniszteri biztosa. Ferencz Orsolya köszöntőbeszédében kiemelte: a nemzeteket és azok szuverenitását érintő kérdések a világűr jogi regulációs felvetései, melyek értelmezéséhez és megteremtéséhez felkészült szakemberekre van szükségünk. „Hálásan köszönöm az egyetemnek, hogy felkarolta a világűr felhasználásának jogi és politikai aspektusainak kutatását, oktatását” – hangsúlyozta a miniszteri biztos, hozzátéve: egyre többeket foglalkoztat, hogyan lehetne proaktívabban hozzálátni az emberi űrtevékenység szabályozásához. Ennek kapcsán az NKE nemcsak az EJKK alá tartozó VPKI-t hozta létre, hanem a UniSpace program keretében elindította a Világűrpolitikai tanácsadó szakirányú továbbképzést is, illetve koordinálja a teljes UniSpace programot. Ennek kapcsán Ferencz Orsolya leszögezte: a világűr tökéletes terület arra, hogy még a mostani gazdasági helyzetben is, Magyarország innovatív jövőt tudjon építeni.

Az NKE EJKK vezetője köszöntőjében hangsúlyozta: „Könnyű elmagyarázni a mindennapi embernek, hogyha a hétköznapjaikat meghatározó világűrben lévő eszközökkel összeköttetésben lévő eszközöket kiiktatnánk, nehezen tudnának elboldogulni.” Török Bernát felhívta a figyelmet, hogy az MTA a Magyar Tudomány Ünnepe című programsorozatának részét képező könyvbemutatón fontos kiemelni: „Különösen olyan területen, amely ennyire kurrens és ennyire kötődik a mindennapi élethez, nem engedhetjük meg kutatóként, hogy valamiféle elefántcsonttoronyból vizsgáljuk a világűrt.” Ennek kapcsán megköszönte Ferencz Orsolyának, hogy a KKM mindig támogatja ezt a kutatóintézetet, emellett leszögezte: „Külön öröm, hogy a kutatóintézet egyik első tevékenységeként egy egyetemi tankönyvet valósított meg, hiszen ez az antré az EJKK-t is erősíti”.

„A kötet számtalan érdekes problémát és nagyon sok kérdést foglal magába” – mutatott rá a Ludovika Egyetemi Kiadó főszerkesztője. Kilián Zsolt beszédében ismertette: a kiadó széles palettát fed le, melynek szerves részét képezik az egyetemi portfólióba tartozó szakkönyvek. Ugyanakkor a világűrjogi aspektusokat összegző kötet ötlete még így is meglepte a kiadó munkatársait, azonban „a kézirat és maga a kiadási folyamat meghálálta magát és egy “világűrjognyi hely” a legtöbb könyvespolcon rendelkezésre áll”.

Az MTA nemzetközi közjogi albizottságának elnöke, a kötet egyik szerkesztője a könyv apropóján kiemelte: „Nem a könyvespolcok díszének szántuk, hanem arra rendeltetett, hogy aláhúzzanak benne és forgassák.” Sulyok Gábor leszögezte: a világűr nemcsak az emberiség jövője, hanem a buktatója is lehet, hiszen, „ha exportáljuk a földi problémákat a világűrbe, akkor a legsötétebb disztópia valósul meg”. Ennek megakadályozásához olyan „nemzetközi szinten magasan képzett szakemberekre van szükségünk, akik helyes értékrend mentén végzik a hivatásukat és nem felejtik el, hogy a világűr felhasználása az emberiség közös vállalása”. Emellett persze „olyan társadalomra is szükség van, mely támogatja a világűr kutatását”.

Egyetlen állam sem lehet komoly szereplője az űriparnak a társadalomtudományi, különösen a jogi aspektusok ismerete nélkül – hangsúlyozta az NKE EJKK VPKI vezetője, a kötet másik szerkesztője. Bartóki-Gönczy Balázs elmondta, az elmúlt években kibontakozó új űrkorszak számos kihívással szembesítette az államokat, piaci szereplőket. Közös játékszabályok nélkül garantált a konfliktus kialakulása, az eszkaláció a világűrben.  A világűrjoggal foglalkozó szakértő köszönőbeszédében felsorolva kollégáit, támogatóit, az egyetemi lehetőségeket leszögezte: az egyetemi oktatásba is beépült a világűrjog oktatása, a gazdasági aspektusok vizsgálata. Ugyanakkor „az NKE nem területet foglal, hanem együttműködéseket kezdeményez más, e területtel foglalkozó egyetemekkel és nemzetközi szintre szeretné emelni kapcsolatait a területen”. Ennek egyik első állomása, hogy az NKE-n rendezi az Európai Űrügynökség a 31. Space Law and Policy nyári egyetemet 2023. augusztusában.

„Ez a könyv egyszerre tankönyv, szakkönyv és a téma iránt érdeklődők számára nagyon jó népszerűsítő kötet, mert olvasmányos, könnyen érthető és közelebb hoz olyan témákat, melyeket elsőre megfoghatatlannak tartanánk” – hangsúlyozta a Magyar Asztronautikai Társaság elnöke. Kovács Kálmán beszédében úgy fogalmazott: a kutatói munka mellett szükségünk lenne egyre több jogi szabályozásra, hogy lássuk, milyen irányba haladhatunk. Mindemellett megosztotta a hallgatósággal, hogy „sokirányú, nagy várakozás előzte meg a művet, melynek nehéz lehetett megfelelni. A mű kontextusba helyezi a témát, hiszen a világűrre, mint életterünk újabb területére tekintünk”. A BME egyetemi docense szerint fontos kiemelni, hogy a szerkesztők bátran vállalták: nem jogászokat, hanem csillagászokat és mérnököket kértek fel, és ehhez hozzákapcsolva a jogi szöveget, megalapozottan tárgyalható a terület.

„Általános műveltségi szintről indulva néhány oldal alatt odáig juthatunk, ahol megismerhetünk egy bonyolult jogi koncepciókkal tömören, de mégis érthetően operáló területet” – fogalmazott a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának tanszékvezetője. Ádány Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy keressük az analógiákat. “Amikor egy jogász egy ennyire millió fényéveket meghaladó területtel találkozik, akkor sokszor szemléznie kell, hogy mennyire marad meg a születendő jogszabály” – mondta, hozzátéve: a világűrjog a jövőnket jelentősen befolyásoló terület.

A kötet elérhető a Ludovika Egyetemi Kiadó webshopjában.

 

Szöveg: Pap Melinda

Fotó: Szilágyi Dénes