NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Philip M. Baxter nemzetközi biztonsági- és geopolitikai szakértő kurzusa az NKE-n

Az Eötvös József Kutatóközpont Amerika Kutatóintézete szervezésében Philip M. Baxter nemzetközi biztonsági- és geopolitikai szakértő, a James Madison University oktatója, a University of Albany kutatója, háromnapos angol nyelvű módszertani kurzust tartott a Nemzetközi Köszszolgálati Egyetem érdeklődőinek. A szakemberek, doktoranduszhallgatók és közigazgatásban dolgozók részvételével megvalósult képzés a legújabb, az Egyesült Államokban használt nyílt információszerzés és feldolgozás módszereibe engedett betekintést szeptember 27–29. között.

A kurzus résztvevői megismerkedhettek az internet alapú keresőmotorok használatával, az adatbányászat alkalmazásával és korlátaival, valamint a kinyert adatok rendszerezésével, kiértékelésével és vizualizálásával is. Az adattípusok elkülönítésének gyakorlása mellett sor került a nyílt információk gyakorlatban történő használatának – így például az urániumdúsító üzemek feltérképezése, a műveleti előrejelzése, illetve a titkos katonai létesítmények helyzetmeghatározása – bemutatására is.

A forráselemzés következő lépéseként a képzés második napján a problémafelvetésről és az adattisztításról hallhattak részvevők. A HTML adatok Python rendszerbe történő integrálását az így megszerzett információk vizualizálásának szabályai követték. Philip M. Baxter a gráfok, diagrammok, kapcsolathálók szemléltetésével vezette rá az érdeklődőket a célorientált adatkimutatások hasznára.

A harmadik napon a geolokáció felhasználási köre és módszerei kerültek a figyelem középpontjába. Az elméleti képzést gyakorlati blokk zárta, amelyben a részvevők csapatmunka keretében kerestek nyílt információs megoldási útvonalakat négy különböző problémafelvetésre. A kurzus során a hallgatók személyre szabott figyelmet és tanácsokat kaptak a jelenlegi projektjeikkel és a kutatással kapcsolatban.

 

 Szöveg: Doucha Lilla Viktória

Fotó: Szilágyi Dénes