Ha visszaélnek a nevünkkel

Bárki válhat személyazonosság-lopás áldozatává, ezért nemcsak a felismerés, hanem a megelőzés is fontos annak érdekében, hogy az online tárolt adataink ne kerüljenek rossz kezekbe.

A Ludovika Podcast mai adásában az online személyazonosság-lopásról és a személyazonossághoz kapcsolódó bűnözésről beszélgeünk. Témánk apropóját egy nemrégiben elkészült angol nyelvű tanulmány adja, amelyet az Európai Bizottság egyik főigazgatósága több európai szervezet bevonásával készített az EU-ban történő online személyazonosság-lopásról és a személyazonossághoz kapcsolódó bűnözésről.

Szakértő vendégünk, Nagy Zoltán András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Bűnügyi-, Gazdaságvédelmi és Kiberbűnözés Elleni Tanszékének egyetemi docense e speciális bűnesetek részleteibe avatja be a hallgatókat.

Milyen célból történnek ilyen típusú visszaélések? Kik és hogyan követik el, mennyire jellemző e családok kapcsán a szervezett bűnözői háttér, a honlap-üzemeltetés, a pénzmosás? Kikből és miért válhatnak áldozatok? Hogyan vehetjük észre, ha ellopták személyazonosságunkat? Hogyan előzhetők meg e bűnesetek és hova forduljunk, ha áldozattá váltunk? E kérdéseket járjuk körül a Ludovika Podcast mai adásában, de szóba kerül az is, miképpen vett részt egyetemünk az e témát kutató tanulmány elkészítésében és hogyan kapcsolódhatnak be a hallgatók a nemzetközi tudományos vérkeringésbe.