Ludovika Nagyköveti Fórum – Csehország

A Rektori Tanácsadó Iroda Regionális Együttműködési Osztálya szervezésében szeptember 15-én került sor az idei tanév első Ludovika Nagyköveti Fórum rendezvényre. A Fórum díszvendége a cseh EU-elnökség alkalmából Őexc. Tibor Bial, a Cseh Köztársaság Budapestre akkreditált nagykövete volt.

A Szent László Kápolnában rendezett eseményen közel 130 fős hallgatóság előtt Deli Gergely rektor köszöntőbeszédében kiemelte a közép-európai közös szellemiség jelentőségét. Hangsúlyozta az NKE törekvését a meglévő cseh egyetemekkel, kutatóintézetekkel kialakított együttműködési megállapodások bővítésére, különös tekintettel minél több cseh oktató és hallgató fogadására.

Őexc. Tibor Bial a A cseh EU-elnökség és a magyar-cseh kétoldalú kapcsolatok című beszédének első felében a kétoldalú gazdasági együttműködési sikerekre hívta fel a figyelmet. Magyarország és Csehország között a külkereskedelmi forgalom 2009 óta kétszeresére növekedett. Ez 2009-ben 6 milliárd euró volt, 2022-ben pedig elérheti a 12 milliárd eurót. A két ország közötti bilaterális együttműködés másik fontos területe a fiatalok és a polgárok közvetlen kapcsolatainak megteremtése. A nagykövetség nagy hangsúlyt fektet ezen kapcsolatok megerősítésére a testvérvárosi vagy közvetlen iskolai, egyetemi partnerségek fejlesztése keretében. A nagykövet a cseh EU-elnökség programjáról kifejtette, hogy felfogásuk szerint az elnökséget betöltő tagállam szerepe olyan, mint egy karmesteré. Feladatuk a különböző hangszerek, azaz tagállamok közötti harmónia, együttes közös hangzás megteremtése, koordinációja. Az elnökséget betöltő országnak azt is figyelembe kell vennie, hogy a darabot sohasem a karmester írja, csupán segíti a legszebb hangzás megteremtését.

Az előadást követő kerekasztal-beszélgetésen Sinka László, az Igazságügyi Minisztérium, Európai Uniós Általános Ügyek, Gazdaságpolitikai és Migrációs Főosztályának vezetője és Tárnok Balázs az NKE Európa Stratégia Kutatóintézetének megbízott vezetője Tibor Bial nagykövettel közösen vitatták meg egyebek mellett az EU-elnökségi időszakban egy kétoldalú nagykövetség feladatait, szerepét és a Visegrádi Együttműködés lehetőségeit.

A hallgatóság kérdéseit követően Egressy Dóra, a budapesti Czechtrade irodavezetője bemutatta az iroda tevékenységét, melynek fókuszában az okos város és a fenntartható megoldások álltak.

 

 

Szerző: Galambos Judit

Fotó: Szilágyi Dénes