Ezerkilencszáz új elsőéves az NKE-n – Felvételi 2022

Idén is több képzés esetén volt szükség négyszáz pont feletti teljesítményre a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre való bejutáshoz – derült ki a felsőoktatási felvételi ponthatárok csütörtök esti kihirdetésekor. Az általános felvételi eljárás eredményeiből látszik: több mint 1900 elsőéves kezdheti meg a tanévet szeptemberben.

2022-ben is kedvezően alakultak a felvételi számok az NKE számára, tovább folytatva a tavalyi kiemelkedő eredményeket. 2021-ben 24 százalékkal többen jelentkeztek az NKE-re, ami felülmúlta a felsőoktatásba jelentkezők számának 11 százalékos növekedését, ráadásul a bejutni akarók közel 71 százaléka első helyen jelölte meg az intézményt. Idén további 2%-os növekedés volt tapasztalható a jelentkezések számában, és továbbra is igen jelentős számban jelölték meg első helyen az NKE valamelyik képzését. A kiugró jelentkezési adatokhoz idén kiugró pontszámok is járnak: több szakon bőven 400 pont feletti teljesítményre volt szükség a bejutáshoz.

Idén a legtöbben, nyolcszázhét fő az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar (ÁNTK) képzéseire nyertek felvételt, ezek közül legtöbben a közigazatás-szervező alapképzés iránt érdeklődtek. A meghirdetett nappali munkarendű, államilag támogatott képzések közül a nemzetközi igazgatási alapszakra volt a legnehezebb bejutni, az eredményes felvételihez 443 pont kellett. Az államilag támogatott nappali munkarendű államtudományi osztatlan mesterképzésre 385 pontra volt szükség képzésre való bejutáshoz.

A Rendészettudományi Karra (RTK) hatszáznegyvenöt felvételizőt vettek fel, a pontszámok alapján a nappali munkarendű alapképzések közül idén is a bűnügyi szak bűnüldözési szakirányára kellett a legmagasabb pontszám: a jelentkezőknek legalább 434 pont kellett a bejutáshoz. Az RTK számos levelező munkarendű képzésén is 400 pont feletti eredményre volt szükség: a bűnügyi igazgatási alapszak bűnügyi nyomozó szakirányon 434, gazdaságvédelmi nyomozó szakirányon 416, informatikai nyomozó szakirányon pedig 410 pont volt szükséges. A rendészeti igazgatási levelezős munkarendű alapszak szakirányaira történő bejutáshoz szintén bőven 400 pont felett kellett teljesíteni. A katasztrófavédelmi nappali alapképzések közül az katasztrófavéldemi műveleti szakirány esetében volt szükség a legmagasabb pontszámra.

A Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (HHK) nappali képzéseire idén kiemelkedően sokan adták be jelentkezésüket: az első helyes jelentkezések száma 37%-kal nőtt a tavalyi évhez képest. Legtöbben a katonai vezető képzésre jelentkeztek, a legmagasabb pontszámra azonban az államilag támogatott nappali munkarendű nemzetközi biztonság- és védelempolitikai szakon volt szükség, ahol 423 pontnál húzták meg a ponthatárt, de népszerű volt a felvételizők körében például a katonai logisztika szak is.

A Víztudományi Karon (VTK) a nappali képzések közül a környezetmérnöki szakon volt a legmagasabb a pontszám.

További információk a felvi.hu oldalon olvashatók.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem több szakon is hirdet pótfelvételit, amelyről később ad tájékoztatást az intézmény.