NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

A jövő dróntechnológiai fejlesztéseit megalapozó egyetemi és ipari együttműködés indul

Dróntechnológiai kutatás-fejlesztési együttműködésről állapodott meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, valamint a MouldTech System Kft. Az együttműködési megállapodást ünnepélyes keretek között írták alá az egyetemek rektorai, valamint az ipari partner ügyvezetői a Műegyetemen, 2022. június 27-én.

A két felsőoktatási intézmény, valamint a zalaegerszegi székhelyű, dróntechnológiai kutatásokban élenjáró vállalat együttműködésének célja, hogy bekapcsolódjanak a hazai és nemzetközi szintű drón-ökoszisztéma működésébe, és a már megvalósult fejlesztések szellemi és anyagi tőkéjét egyesítve hozzájáruljanak az iparág elméleti és gyakorlati ismeretanyagának bővüléséhez.

Czigány Tibor, a Műegyetem rektora köszöntőjében hangsúlyozta: „Az együttműködés kiváló példája két meghatározó szerepet betöltő egyetemi partnerhez köthető koncepciók, technológiák, valamint az egyik legmodernebb fejlesztésekkel foglalkozó ipari szereplő megoldásai, fejlesztései közötti szinergiáknak.”

Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora kiemelte, hogy: „A drónkutatás és drónok alkalmazása a mai világban mind a civil szektor, mind a hadi ipar és a honvédelem számára kiemelt jelentőséggel bír. Egyetemünk a ma aláírandó partnerség keretén belül elsősorban ez utóbbi számára tud számos gyakorlati kutatás-fejlesztési eredményt ígérni.”

A partneri kapcsolat részeként a felek a jövőben együttműködnek képzési, oktatási területeken, valamint kiemelt feladatuknak tekintik a drón és fedélzeti, légi-, valamint földi támogatórendszerek kutatás-fejlesztését.

A nemzeti és nemzetközi trendek alapján kimagasló társadalmi és gazdasági hozzáadott értéket generálhat a drón iparág. A hazai kezdeményezések, mint például a Drón Koalíció megalakulása, meghatározták az iparág stratégiáját, és elkezdték kialakítani mind a támogató infrastrukturális, mind a jogszabályi környezetet. Ugyanakkor a tudományterület komplexitása miatt nélkülözhetetlen a szakmai együttműködések kialakítása és a közös érdekképviselet, hogy a dróntechnológiai fejlesztések mind a kereskedelemben, mind a katonai- és védelmiipar különböző területein, mind a hobbicélú felhasználás területén összehangoltan történjenek.

„Remélem ezzel az együttműködéssel további támogatást tudunk biztosítani a drón-ökoszisztéma részére, hazai dedikált megoldásokkal, fenntartható, új technológiai megoldások fejlesztésével, továbbá képzési és oktatási programokkal” – mondta az aláírást követően Rohács Dániel, a Műegyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Repüléstudományi és Hajózási Tanszékének vezetője, a Magyar Drón Koalíció elnöke.