NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Gyászol a Rendészettudományi Kar

 

A Rendészettudományi Kar vezetése nevében mély megrendüléssel tudatom, hogy életének 63. évében 2022. június 26-án méltósággal viselt betegség után elhunyt Dr. Ruzsonyi Péter bv. dandártábornok, tanszékvezető egyetemi tanár, Karunk korábbi dékánja.

Tábornok úr pályafutását testnevelés-néprajz szakos diploma birtokában 1983-ban kezdte meg a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán és 1999-ben a büntetés-végrehajtási tisztek között elsőként szerzett doktori (PhD.) fokozatot, majd ugyanebben az évben bízták rá a Rendőrtiszti Főiskola Büntetés-végrehajtási Tanszékének vezetését. Széleskörű tudományos tevékenysége eredményeként 2006-ban elnyerte a habilitált doktori címet. Elkötelezett munkássága lehetővé tette a vezetése alatt álló tanszék szakmai és tudományos kiteljesedését, melyet a tudományos fokozattal rendelkező oktatók létszámának látványos emelkedése is bizonyított.

Dr. Ruzsonyi Pétert a köztársasági elnök 2009-ben egyetemi tanárrá nevezte ki, majd – immár professzorként – a Nemzeti Közszolgálati Egyetem megalakulását követően, 2012 tavaszán megbízást kapott a Rendészettudományi Kar dékáni tisztségének ellátására. Ő volt eddig a rendészeti felsőoktatási szervezet történetében az egyetlen, aki ezt a tisztséget két különböző időszakban (2012-2015 és 2018-2021) is ellátta.

Professzor úr magas színvonalú tudományos tevékenységét bizonyítja, hogy folyamatosan törekedett az MTA doktora cím elérésére. Az elmúlt évtizedekben munkásságát számos rangos kitüntetéssel ismerték el, legutóbb az Egyetem Szenátusa a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Aranyérmét adományozta részére. Tudományos reputációja nemzetközileg is jelentős volt, világszerte számos tanulmányúton vett részt (183 külföldi büntetés-végrehajtási intézetet látogatott meg kutatóként), vendégprofesszorként oktatott elismert külföldi egyetemeken (tartott előadásokat többek között Japánban, az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Dél-Afrikában, Észtországban és Máltán is), aktívan részt vállalt a doktorképzésben. Nevéhez fűződik a „Világ börtönei” című nagysikerű televíziós sorozat életre hívása és megalkotása. Személyisége lényegét a közösség szolgálatának rendelte, iskolateremtő munkája, gazdag életpályája, szakmai és tudományos alázata és nem utolsó sorban, kitűnő emberi kapcsolatai valódi példaképpé emelték kollégái, vezetői és beosztottjai számára.

A Belügyminisztérium, a Büntetés-végrehajtási szervezet, a teljes rendvédelmi szféra, illetve az Egyetem közössége megrendülve gyászolja Ruzsonyi Péter professzor urat, aki teljes és beteljesült életutat járt be.

Emlékét kegyelettel megőrizzük!

Dr. Kovács Gábor r. vezérőrnagy

Dékán