NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

16 egyetem között kiemelt szerepben az NKE

Űrkutatási együttműködésben kapott vezető szerepet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE). A hazai űrkutatáshoz és űrtechnológiához kapcsolódó egyetemek az UniSpace interdiszciplináris űrképzési program keretében arra vállalkoztak, hogy közös szakirányú továbbképzést hoznak létre négy tudományterületre fókuszálva. Az erről szóló megállapodást a Külgazdasági és Külügyminisztériumban írták alá az érintett intézmények képviselői, az NKE a konzorciumvezető szerepet tölti be.

Az UniSpace program keretében induló unikális oktatási kezdeményezést a résztvevő 16 egyetem mellett a Külgazdasági és Külügyminisztérium, mint szakmai irányító és felügyelő szerv, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium, mint felsőoktatásért felelős szaktárca és a Miniszterelnökség, mint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fenntartója támogatja szakmai partnerként. Az űrszektorhoz, űrkutatáshoz köthető három szemeszteres szakirányú továbbképzés 2022 őszén indul először magyar, majd angol nyelven. Négy fő tudományterülete: az élő természettudományok, az élettelen természettudományok, a műszaki- és informatikai tudományok, valamint a társadalomtudományok, utóbbiért a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a felelős, amely egyben a konzorcium szakmai vezetőjeként átfogóan koordinálja a programot. A többi tudományterületet illetően az élő természettudományokért a Debreceni Egyetem, az élettelen természettudományokért az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a műszaki és informatikai területért a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem felelős. Deli Gergely rektor a Külgazdasági és Külügyminisztériumban tartott ünnepélyes aláíráson elmondta: a megállapodást egyelőre 16 egyetem írta alá, de várhatóan további intézmények is csatlakoznak hamarosan. Mint fogalmazott: a képzés több szempontból is fontos, ezek egyike az űripar ütésállósága, amelyet kevésbé érintett a gazdasági válság. Deli Gergely szerint a most induló program „nagy löketet” ad majd a hazai űripar fejlődésének, az NKE pedig nemcsak rektori, vagy tudományos szinten, hanem hallgatói szinten is készen áll az együttműködésre. A most megkötött együttműködés nem volt előzmények nélküli, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem UniSpace Magyarország Konzorciumban betöltött kiemelt szerepét több évre visszatekintő tudományos-szakmai kutatómunka és aktív szerepvállalás előzte meg, amely Magyarország Űrstratégiájának gazdasági implikációit kidolgozó 2020-as kutatási együttműködéssel kezdődött – mondta el az eseményen Parragh Bianka rektori főtanácsadó, programigazgató.

A konzorciumot bejelentő budapesti sajtótájékoztatón Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikáért felelős államtitkára arról beszélt: egy sor olyan programot indítottak, amely visszahelyezi Magyarországot „a globális űregyüttműködés térképére”, ebben a tavaly elfogadott Űrstratégia hozott áttörést. Ennek jelentős eleme a kutatóműhelyek munkájának felkarolása az egyetemek konzorciumba szervezésével, hogy a különféle helyeken végzett űrrel kapcsolatos tevékenységek közös célok érdekében összeadódjanak - ez az UniSpace program újdonsága. Mindez pedig hozzájárulhat az egyik legnagyobb célhoz, hogy a Nemzetközi Űrállomásra felküldendő leendő és jelenleg kiválasztás alatt álló magyar űrhajós eredményes tudományos programot hajtson végre az ISS-en. Ezt a kutatói programot pedig épp a konzorciumban résztvevő magyar egyetemek készítik majd elő. A programban koordinátori szerepet tölt be az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár nagy lépésnek nevezte a 16 egyetem egy célért való összefogását. Ehhez azonban kell társulni kutatás-fejlesztésnek, de olyan informatikai, műszaki, orvosbiológiai, gyógyszerkutatási, jogi, társadalomtudományi és egyéb módszertanoknak, amelyektől teljessé tud válni a program. A sajtótájékoztató végén Sztáray Péter és Bódis József is aláírta az UniSpace konzorciumi megállapodást.  

Az UniSpace program kivételes lehetőség mind a közszférában mind a versenyszférában elhelyezkedni kívánó hallgatók számára. A képzés végén a hallgatók mind a tizenhat egyetem által aláírt diplomát kapnak.

A témáról további részleteket a Bonum Publicum egyetemi magazin következő számában olvashatnak.

 

Szerző: Tasi Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes