NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Üldöztetésben a zsidó-keresztény közösségek

Minél több baj van a világban, annál több vád éri a különféle kisebbségeket, például a zsidókat és a keresztényeket – erről Yacov Hadas-Handelsman, Izrael magyarországi nagykövete beszélt az Eötvös József Kutatóközpont konferenciáján a Széchenyi Díszteremben. Deli Gergely rektor pedig arról szólt: a világ számos térségében látványosan csökken a keresztény közösségek száma.

A Vallás és Társadalom Kutatóintézet és partnerei által szervezett konferencián a zsidó-keresztény közösségek üldöztetésének kérdéseit járták körül. Az intézetnek helyet adó Eötvös József Kutatóközpont igazgatója, Török Bernát megnyitójában felhívta a figyelmet a téma aktualitására, mint fogalmazott: az üldöztetések nemcsak a múlt történései, hiszen „a jelen is számos fájdalmas kihívással szembesít minket.”

Az NKE-n már tíz éve zajlanak olyan kutatások, amelyek a vallás és biztonság különböző aspektusait vizsgálják, köztük kitüntetett helye van az üldözött közösségek kultúrájával, történetével és biztonsági helyzetével foglalkozó vizsgálatoknak – mondta megnyitójában Deli Gergely. Az NKE rektora szólt a Miniszterelnökséggel együttműködésben évente megjelenő Budapest-jelentésről, amely az egyes keresztény közösségek biztonsági helyzetét vizsgálják, de „a remény hangjai is”, hiszen bemutatják „a humanitárius intervenciókat”, a keresztény közösségek megmaradásáért dolgozó karitatív szervezeteket. Deli Gergely felhívta a figyelmet: a világban számos olyan régió van, ahol látványos a keresztény közösségek számának csökkenése, van, ahol hátrányos megkülönböztetés éri őket, sőt egyes helyeken fegyveres erőszaknak vannak kitéve, holott a vallások a társadalmi béke és kiengesztelődés eszközei is lehetnek.

A keresztény közösségek eltűnéséről és az üldözöttek megsegítését szolgáló programról Azbej Tristan, a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkára beszélt. Mint elmondta: iraki látogatása alkalmával épp egy olyan területen volt alkalma találkozni Ferenc pápával, ahol 20 év alatt másfél millióról 200 ezerre csökkent a keresztények száma. Ennek okát az államtitkár a hódító és radikális iszlamizmus terjedésében és a nyugati világ közömbösségében jelölte meg. A kormány kiáll minden, a vallása, származása miatt üldözött ember, különösen zsidók és keresztények mellett, a gyűlölettel szembeni zéró tolerancia elvével – hangoztatta Azbej Tristan, aki szerint Magyarország ma az egyik legbiztonságosabb ország Európában a zsidó emberek számára. Az államtitkár szerint az öt évvel ezelőtt elindított, a világon egyedülálló Hungary Helps program több mint félmillió vallása miatt üldözött keresztény és nem keresztény embernek vitte el a magyarok segítségét.

A világban lévő bajokért egyre többen a kisebbségeket hibáztatják, ilyen antiszemita és alaptalan propaganda vagy uszítás, hogy a zsidók hozták létre a világjárványt az oltás eladásából származó pénzszerzés céljából – erről Yacov Hadas-Handelsman, Izrael magyarországi nagykövete beszélt. A diplomata emlékeztetett: a keresztény kisebbségeket üldözik a Közel-Keleten, akár belső muzulmán háborúk miatt, akár egy “Arab tavasz” létrehozására tett kísérlet miatt, vagy egyszerűen féltékenység, bármilyen más kulturális különbség vagy egyéb okokból, mindez nem számít, csak a tény, hogy üldözik őket. Pedig a kereszténységet nem valami eltérő elemként kellene néznie sem a muszlimoknak és a zsidóknak, és fordítva. Végső soron a kihívás, amellyel a világnak szembe kell néznie az, hogy ne tegyünk különbséget nem, bőrszín, faj vagy vallási meggyőződés között - hangoztatta Yacov Hadas-Handelsman.

Pataky Albert, a Magyar Pünkösdi Egyház elnöke, egyben a Keresztény Zsidó Társaság tagja előadásában felhívta a figyelmet: bárkivel megtörténhet, hogy üldözik, azokkal is, akik nem gondolják. Az egyházi vezető utalt a pünkösdiek 1939-es betiltására, amikor saját üldözött helyzetükből kellett megtapasztalniuk az üldöztetést, ez pedig meghatározta a bajba jutottakhoz való viszonyukat és megmutatta: az üldözés nem másokkal és nem valamikor történhet, hanem bármikor velem is!

 

Szerző: Tasi Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes