NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Emelkedj ki a tömegből!

Elstartolt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hungarian Startup University Program (HSUP) második évfolyamának második féléve. A HSUP Magyarország első, egyetemi szintű, gyakorlatorientált, a startupok világával kapcsolatos online képzése. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kezdeményezésére 2020 szeptemberében indított program célja a hazai egyetemisták megismertetése az innováció világával, a modern vállalkozói ismeretekkel egy új, közös oktatási platformon keresztül.

A HSUP-ban a leginnovatívabb magyar egyetemek vesznek részt, a program az NKE-n az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karon (ÁNTK) valósul meg a Pályázati és Projektmenedzsment Iroda (PPI), valamint az Innovációs és Technológiai (ITI) Iroda közreműködésével. Az NKE a kurzust a NEPTUN rendszerben teszi elérhetővé, a képzés egyetemi tárgy, így elvégzéséért a hallgatók kreditet kapnak. A képzés e-learning formában a program webes felületén vagy mobilapplikáción keresztül végezhető el. Mottója: „Emelkedj ki a tömegből!

A kétféléves tantárgy ráirányítja a fiatalok figyelmét az innovatív ötletek továbbfejlesztésére, valamint a saját vállalkozás adta karrierépítés lehetőségeire is, ugyanakkor megoldásközpontú gondolkodásmódot és használható tudást ad. Az első félévben az innovatív gondolkodásmód és a startup világ megismerése kerül a fókuszba, míg a másodikban a vállalkozások felépítésével kapcsolatos gyakorlati tudást sajátíthatják el a fiatalok. A HSUP interaktív, játékos tananyagok, személyre szabott tartalmak segítségével támogatja a saját tempójú tanulást. A hallgatók számára további motivációt jelent, hogy a második félévet akár ösztöndíjasként is folytathatják.

Az első félév a második évfolyam számára is modulzáró vizsgákkal végződött. A vizsgák mellett a hallgatóknak egy one pager-t (egyoldalas projektötlet összefoglaló dokumentumot) is készíteniük kellett, az ötletet az Egyetem kijelölt bizottsága értékelte. A döntést az NKE ÁNTK, a PPI és az ITI munkatársai közösen hozták meg. Az a diák, akinek a bizottság elfogadta az ötletét, ötletgazdaként toborozhatott egy megvalósító csapatot. Azok, akiket a bizottság elutasított, csatlakozhattak egy másik kezdeményezésen dolgozó csapathoz. Az értékelők végső döntése alapján az NKE támogatott projektötletei a következők: ALISTA, BLOCKPAY, GIFTY és WIN.

A program 2022 júniusában pitch event-tel zárul, ahol minden csapat bemutathatja projektjét vállalati partnerek, befektetők és valódi inkubátorok előtt, mely által tényleges finanszírozást is szerezhetnek ötleteik megvalósításához. Ezenfelül az Introduction Day rendezvényen és a HSUP hivatalos programján kívüli, az EFOTT-on megrendezésre kerülő Demo Day-en is alkalmuk lesz bemutatkozni a potenciális befektetők előtt.

Az NKE HSUP-ot támogató PPI és ITI tevékenységéről az ITI irodavezetőjét, Szepsi-Szűcs Leventét kérdeztük, aki a következőkben foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat. „A HSUP házigazdája az ÁNTK, pályázati oldalról pedig a PPI. Ők foglalkoznak minden pályázattal az Egyetemen, ennek a projektnek a menedzsmentje is hozzájuk tartozik. Az ITI – a PPI-vel szorosan együttműködve – kifejezetten a kutatás-fejlesztés és az innováció területével foglalkozik, tehát hozzánk speciálisan azok a kezdeményezések tartoznak, melyek a K+F vagy innováció témakörét célozzák meg. Ezáltal nemcsak a one-pager-ek elbírálásában és a HSUP népszerűsítésében veszünk részt, hanem a hozzánk tartozó pályázatok számára szakmai hátteret biztosítunk. Támogatjuk az NKE innovációs tevékenységét és a gazdaság szereplőihez való szorosabb kapcsolódást” – fogalmazta meg az irodavezető.

A Hungarian Startup University Program győztes NKE-s projektötleteiről a Bonum Publicum márciusi számában, míg a HSUP részleteiről ITT olvashatnak. Az ITI tevékenységéről ITT, a pályázati lehetőségeiről és a támogatási rendszeréről pedig ITT és ITT tájékozódhatnak az érdeklődők. 

 

Szöveg: Páhy Anna