NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Budapest legújabb futóversenyével tért vissza a KEK

,,A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a magyar történelem szempontjából különleges és jelkép erejű helyen vagyunk, amely indokolja, miért fogadtuk örömmel két évvel ezelőtt azt a kezdeményezést, hogy a KEK rendezvénysorozat és az NKE szoros szövetséget kössön” – fogalmazott Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora köszöntőjében a Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának (KEK) megnyitóján a Ludovika Arénában október 14-én.

A rendezvényt a koronavírus-járvány miatt 2021 márciusa helyett október 14-16. között rendezte meg a BEAC és az NKE. A tizenkettedik alkalommal szervezett sporteseményre a budapesti és a vidéki egyetemek mellett többen érkeztek Erdélyből, a Vajdaságból, Kárpátaljáról és a Felvidékről.

A megnyitón az NKE rektora mellett beszédet mondott Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Sakkszövetség elnöke, a BEAC alelnöke, Murai László, a HÖOK elnöke, valamint Kovacsics Anikó a Ferencvárosi Torna Club 141-szeres magyar válogatott kézilabdázója. Kelemen Hunor, a KEK védnökeként üzent a résztvevő egyetemistáknak, hogy „végső soron a Kárpát-medencei magyar egyetemisták, a mi közösségeink nyernek azzal, hogy a fiatalok részt vesznek ezen a kupán, amelynek nemcsak hagyománya, hanem jövője is van.”

A Ludovika Campuson zajló hétvégi multisport eseményen az asztalitenisz, kosárlabda, röplabda, labdarúgás és futsal mellett idén először egészült ki futóversennyel, melyen Koltay András rektor is megmérettette magát.  Az I. KEK Run főtámogatója az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. volt. Az eseményen részt vevő több száz futó között rajthoz állt többek között az FTC színeiben Kazi Tamás harmincnégyszeres magyar bajnok középtávfutó, olimpikon, Verrasztó Dávid kétszeres világbajnoki ezüstérmes, háromszoros Európa- bajnok úszó, olimpikon, Gulyás Michelle, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem világbajnoki bronzérmes, olimpikon öttusázó hallgatója, valamint Farkas Dárius hatszoros magyar bajnok hosszútávfutó. A versenyt 5,5 km-en és 10 km-en a férfiaknál Kovács Attila (SZoESE), a nőknél 5,5 km-en Erdélyi Katinka (BEAC), míg 10 km-en Tüttő Júlia (BEAC) nyerte.

A kosárlabda tornán a nőknél a Közgáz SC és DSK, míg férfiaknál a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem állhatott a dobogó legfelső fokára, a nőknél az NKE Ludovika CSATA harmadikként, míg a férfiaknál az egyetemi csapat hatodikként végzett. A 4. alkalommal megrendezett röplabda tornán a nőknél és a férfiaknál is az ELTE zsebelte be az első helyezésért járó vándorkupát. Az NKE SE női röplabdacsapata harmadik, a férficsapat a hatodik helyet szerezte meg. Az öregdiákoknál pedig az erdélyi Sepsi 08 csapata aratott fényes sikert.

A futsaltorna döntő mérkőzést a Debreceni Egyetem és a Testnevelési Egyetem játszotta. A mérkőzés végeredménye kiélezett mérkőzést követően 4:1 lett a TFSE javára. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem ÁNTK a tizenegyedik, a HHK pedig tizenötödik lett.

A hagyománnyá vált jótékonysági gyűjtést idén is megtartották a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáinak szervezői. A kupán résztvevők nehéz körülmények között élő kárpátaljai gyermekeket támogatnak idén is, így a Munkácsi 3. számú II. Rákóczi Ferenc Középiskola diákjai számára gyűjtöttek sportfelszereléseket és adományokat. 

Ferencvárosi Torna Club az esemény szakmai partnereként aktívan szerepet vállalt a KEK szervezésében: jegyeket biztosított a kézilabda BL, valamint a labdarúgó bajnoki mérkőzésekre. Emellett a hallgatók vezetett túrákon is részt vehettek a Groupama Arénában és a Fradi Múzeumban, illetve az FTC sportolói aktív résztvevői voltak a sporteseményeknek.

Az esemény támogatói az Országgyűlés Hivatala, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportért Felelős Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Ferencvárosi Torna Club, az MVM Paksi atomerőmű Zrt., az MVM CEEnergy, az OTP Bank, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség- Communitas Alapítvány, a Rákóczi Szövetség, a BÁV Zrt., a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a MAYER Pincészet, az ELTE HÖK, a Viwa Vitaminwater, a Manna ABC, a Joma, és az ELTE Online.

A soron következő 13. KEK 2022. március első hétvégéjén újból közös sportolásra hívja, határok nélkül valamennyi magyar egyetem hallgatóit.

 

Szöveg: BEAC, NKE

Fotó: Szilágyi Dénes