A V4-ek és Brazília kapcsolatai

A Ludovika Egyetemi Kiadó gondozásában megjelent – Nagy Sándor Gyula által szerkesztett – „The Visegrád Countries and Brazil” című kötetet 2021. október 5-én mutatta be a Magyar Diplomáciai Akadémia. A rendezvényt Pacsay-Tomassich Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyar Diplomáciai Akadémiáért és Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkára nyitotta meg. A nyitóbeszédet követően a szerzők nyújtottak betekintést a könyv fejezeteinek tartalmába, a V4 országok és Brazília kapcsolatainak rövid ismertetésével. 

Maurício da Costa Carvalho Bernardes (diplomata, 2013 és 2017 között a brazil Külügyminisztérium Kelet-közép-európai kapcsolatokért felelős főosztályvezetője) kiemelte, hogy a V4 országokkal ápolt kapcsolatok egyre fontosabbak Brazília számára. Martin Hrabálek (a brünni Mendel Egyetem Regionális Fejlődés és Nemzetközi Tanulmányok Karának adjunktusa); Nagy Sándor Gyula (a Budapesti Corvinus Egyetem docense, a Magyar Diplomáciai Akadémia szakmai főtanácsadója) és Bartłomiej Znojek (a Lengyel Nemzetközi Kapcsolatok Intézet (PISM) Latin-Amerika elemzője) a két fél közötti együttműködés részleteiről beszéltek, kiemelve többek között a kiváló tudományos és oktatási kapcsolatokat, illetve sürgetve a MERCOSUR és az Európai Unió közötti kereskedelmi akadályok leküzdését, valamint kitértek a védelmi és politikai együttműködések fontosságára.

A rendezvény moderátora Ricz Judit (az ELKH Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézet tudományos munkatársa, a Budapesti Corvinus Egyetem docense) volt.

Az esemény záró beszédét José Luiz Machado e Costa, budapesti brazil nagykövet tartotta, amelyben elismerte a szerzők munkáját, valamint átadta a Rio Branco Rend Tiszti keresztjét Nagy Sándor Gyula részére, akit a Brazil Szövetségi Köztársaság kormánya kiemelkedő, a brazil-magyar kapcsolatok érdekében végzett munkájáért részesített kitüntetésben.

 

Szerző: Magyar Diplomáciai Akadémia

Képek: Kilián Zsolt