„Országépítő feladat volt az NKE alapítása”

Országépítő feladatnak nevezte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tíz évvel ezelőtti létrehozását Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára az intézmény központi tanévnyitóján.

Az államtitkár úgy véli, komoly geopolitikai átrendeződés zajlik a világban: a világgazdaság súlypontja a Nyugatról a Távol-Keletre helyeződik, Afganisztánban „beláthatatlan eseménysorozat” indult el, de Európának is több kihívással kell szembenéznie. Az államtitkár kiemelte: Magyarország nem tartozik a legerősebb és legbefolyásosabb országok közé, ezért annak érdekében, hogy (döntési) szabadságát megőrizhesse, érdekeit érvényesítni tudja „olyan emberekre van szükség, akik a mindennapokban és az élet különleges pillanataiban is hűségesen és elkötelezetten szolgálják a hazát”. Fürjes Balázs azt kérte a közszolgálati életpályájukat kezdő fiataloktól, hogy soha ne hagyják magukat lebeszélni céljaikról. Az államtitkár a többi között beszélt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrehozásának körülményeiről és a Ludovika Campus megvalósításának összetett feladatairól, de elhangzott az is, hogy a hagyományokat őrző, de a 21. századi igényeket kiszolgáló intézmény reagál a folyamatosan változó nemzetközi trendekre és technikai újításokra is.

A hagyományok tiszteletét, a közösségépítés fontosságát és az egyéni szabadság megőrzését hangsúlyozta ünnepi beszédében a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora. Koltay András kiemelte: „mi, magyarok nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne legyen minden generáció kiváló.” A Ludovika Akadémia hagyományait őrző intézmény hallgatóinak ezért az a feladata, hogy felkészüljenek szakmai pályájukra. Az elsőéves hallgatókhoz szólva hozzátette: az NKE azt szeretné, hogy hallgatói ismerjék meg a világot, lássanak és tapasztaljanak, majd itt, Magyarországon találják meg a boldogulásukat. Az NKE rektora azt kérte tőlük, hogy álljanak helyt mind a sorsfordító, nehéz időkben, mind a prosperitás évei során, és tanulmányaik, később pedig a munkájuk során segítsék hazájukat és annak polgárait.

A hagyományoknak megfelelően fogadalmat tettek az elsőéves hallgatók, akik szalagot tűztek az egyetemi és kari zászlókra, végül pedig átadták az Országos Rendőrfőkapitány által alapított Konstábler Bot Vándordíjat, melyet idén Pap Endre rendőr tisztjelölt, a Rendészettudományi Kar hallgatója érdemelte ki.

Az ünnepség utáni fogadáson Boda József nyugállományú nemzetbiztonsági vezérőrnagy mondott pohárköszöntőt. Az NKE címzetes egyetemi tanára köszönetet mondott azoknak, akik közreműködtek az egyetem létrehozásában, illetve hozzájárulnak a folyamatos fejlődéséhez, építkezéséhez.

 

Szerző: Zavodnyik Blanka

Fotó: Szilágyi Dénes