A műveltségtől az emberségig - tanévet zárt az NKE

Hivatalosan is véget ért a 2020-21-es tanév a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Az Orczy-parkban rendezett tanévzáró ünnepségen Koltay András rektor összegezte az elmúlt év sikereit, tanulságait, valamint a hagyományokhoz híven átadták a Tanév Embere díjakat a karok és az egyetemi központ kiemelkedő teljesítményt nyújtó kollégáinak.

Műveltség, szaktudás, egészség és emberség – ezeket a tulajdonságokat jelölte meg az egyetemi dolgozók legfőbb erényének és feladatának évértékelő beszédében Koltay András. Az NKE rektora úgy véli: részben az Egyetem felelőssége az, hogy művelt embereket neveljen, és művelt hallgatókat bocsásson ki a Ludovika történelmi falai közül. Utóbbi célt szolgálja a Ludoviceum tantárgycsoport, valamint a Kreatív Tanulás Program is, amelyek segítenek nem csak művelt, de alapos és jól felkészült szakembereket képezni. A rektor a szellemi frissesség megőrzése mellett, a testi egészség fontosságára is emlékezetetett. Elmondta: a Ludovika Campus különböző sportlétesítményei (a többi mellett az idén alapított tőrvívó szakosztály vagy az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő lovarda) számos kikapcsolódási lehetőséget kínál az egyetemi polgárok számára.  A rektor az oktatás mellett a nevelés fontosságára is kitért köszöntőjében. Úgy vélte: a hallgatóknak nem csak tudásukkal, de emberi tartásukkal is helyt kell majd állniuk a világban. „Emberségből példát mutatni tudunk: ezt tantermi körülmények között nem lehet oktatni, s a nehéz körülmények ellenére, az egyetem oktatói idén is jó példát mutattak vitézségből és emberségből” – fogalmazott Koltay András, aki hozzátette azt is, hogy az NKE a tanév során számos olyan programot, képzést indított el, amelyek igazodnak a fiatalok igényeihez, s olyan tudást adnak, melyet egyetemi keretek között nem tudnak megszerezni a jelentkezők: a Ludovika Collegium, a Nemzetek Európája Karrierprogram, a Közigazgatási Továbbképzési Intézet és a Magyar Diplomáciai Akadémia képzései versenyképes és egyedülálló tudást biztosítanak, amelyek megszerzésére a hagyományos egyetemi keretek között nincs lehetőség. Koltay András a hagyományok és a történelmi kontinuitás fenntartásának fontosságára is emlékeztetett tanévértékelő beszédében. Elmondta: idén számos emléktábla és szobor került méltó helyre a Ludovika Campus különböző pontjain. Ezek a mementók visszaállítják a történelem kontinuitását, emlékeztetnek minket a múltra és emlékeztetnek minket feladatainkra, s ha jól végezzük dolgunkat, akkor emlékünk ugyanolyan nyomot hagy a jövő generációjában, mint bennünk azoké, akik előttünk itt jártak.  „Együtt járunk ezen az úton, az itt jelenlévők és még sok más egyetemi polgár, emlékszünk az elődökre, de emlékeznünk kell azokra is, akik szintén együtt jártak velünk ezen az úton, de már nem lehetnek velünk” – fogalmazott az egyetem rektora.

A rektor ünnepi gondolatait követően átadták „A Tanév Embere” díjakat az év során kimagasló teljesítményt nyújtó munkatársaknak. A kari és rektorhelyettesi kitüntetések mellett az egyetemi központ is díjazta egy-egy kollégáját, akik kitüntetésüket Koltay András rektortól vehették át. Smuk Péter dékán egy levendulacsokorral gratulált Ale Évának, az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar díjazottjának, aki a Közigazgatás-tudományi Doktori Iskolából segíti a kar munkáját.  A Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar nevében a dékán, Pohl Árpád dandártábornok köszönte meg a munkát Jelencsics Imrének, a Dékáni Hivatal munkatársának. Ruzsonyi Péter bv. dandártábornok, a Rendészettudományi Kar dékánja Ackerman Zsoltot, a Tanulmányi Osztály szakelőadóját méltatta köszöntőjében, a Víztudományi Kar díjazottja pedig Horváthné Papp Márta mesteroktató volt, akinek munkáját Bíró Tibor dékán dicsérte. A rektorhelyettesi díjat idén Bencsik Katalin, a Nemzetközi Igazgatóság osztályvezetője érdemelte ki, akit Koller Boglárka nemzetközi rektorhelyettes méltatott beszédében. A kari és rektorhelyettesi díjak átadását követően a Gazdasági Hivatal nevében Nászné Brózsely Tünde gazdasági főigazgató is átadta „A Tanév Embere” díjat, melyet idén Szlovák Istvánné osztályvezetőnek ítéltek oda. Az egyetemi rektori kitüntetést pedig Kovács Endre Miklós, a Rektori Tanácsadó Iroda vezetője vehette át Koltay Andrástól.

 

Szöveg: Zavodnyik Blanka

Fotó: Szilágyi Dénes