NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Intézeti sikerek a 7. Európai Cyber 9/12 versenyen

2021. május 10-12. között került megrendezésre online formában a Cyber 9/12 Strategy Challange a GCSP által. Az eseményen összesen 24 csapat indult, a világ különböző részeiről (Chile, Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Svájc, Svédország), hogy megmérettese képességeit egy kiberincidens stratégiai kezelésében.

Egyetemünket két csapat képviselte:

  • Ups I did it again (Kiss Adrienn, Tóth Rebeka, Katona Gergő, Ruszkovics Patrik- mindannyian NKE ÁNT kiberbiztonsági MA[Dr. Bányász Péter felkészítésében]
  • Team Tal-NUPS (Tallin: Kadri Bussov, Kat Zucho, NKE: Szőke Ágoston, Ináncsi Mátyás, kiberbiztonsági MA és Hadtudományi Doktori Iskola) [Dr. Bányász Péter és Aleksi Kajander felkészítésében]

A versenyzők először egy 'hírszerzői jelentést' kapnak, amelyben különböző megbízhatóságú forrásokból kell megérteniük egy krízishelyzetet. A rendelkezésre álló információkból (vagy abból a tényből hogy valamire nincs információ, vagy alacsony megbízhatóságú) kell létrehozniuk egy döntéshozatali dokumentumot (szigorúan maximum egy oldal terjedelemben) és kettő-négy válaszalternatívát a krízis kezelésére. A válaszalternatívák nem csak kiberbiztonsági kérdéskör kibontását igénylik, hanem diplomáciai, nemzetközi szervezetek szerepkörei, kommunikációs és rendvédelmi problémákat is kell kezeljen.

A csapatoknak a döntéshozatali dokumentum átadása után szigorúan tíz percük van prezentálni az általuk megismert kezelendő kritikus pontokat a krízisben, és az erre adott válaszalternatíváikat. Majd ezután szintén tíz percben a zsűri, mint politikai döntéshozó kérdéseket intéz a versenyzők irányába a válaszalternatívákkal, és az incidenssel kapcsolatban.

A versenyben komoly sikereket értek el az egyetemünket képviselő csapatok, az Ups I did it again válaszalternatívája különdíjban részesült, mint legkreatívabb válaszalternatíva, a Team Tal-NUPS továbbjutott az elődöntöbe, majd onnan a döntőbe, ahol második helyet sikerült megszereznie.

Az első nap végén, az elődöntőbe jutó csapatok új 'hírszerzői jelentést' kapnak, ahol az eddigi krízis helyzet drasztikusan megváltozik és új döntéshozatali dokumentumra, és döntésalternatívákra lesz szükség. Erre a csapatoknak mindösszesen csak egy éjszkájuk van, mert másnap reggel már az elődöntőben kell prezentálniuk az általuk javasolt alternatívákat és kibontott szituációt. A döntőbe mégjobban szűkül az idő ott a megkapott hírszerzői jelentés feldolgozására és a prezentációk elkészítésére mindösszesen 15 percük van a versenyzőkek. Ennek célja a gyors döntéshozatali képesség tesztelése.

Az eseményben mind a különdíj megszerzése (a 24 csapatból mindösszesen csak 4 kap különdíjat), mind pedig a második helyezés kiemelt sikerünk.

A versenyeredményekről részletesen itt a szervezők oldalán olvashatnak

 

Borítókép forrása

Szöveg: Ináncsi Mátyás