NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Az NKE főmunkatársa a MENSZT új főtitkára

 

Lovászy László Gábor miniszteri biztost, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársát választották meg a Magyar ENSZ Társaság (MENSZT) új főtitkárává. A szervezet tisztújító közgyűlésére a pandémia miatt elektronikus formában került sor, az online esemény házigazdája az NKE volt.

A MENSZT közgyűlésén új vezető tisztségviselőket választottak: a szervezet új elnöke Bogyay Katalin nagykövet, aki többek között Magyarország 15. állandó ENSZ képviselője is volt, emellett pedig a nemzetközi szervezet humanitárius, kulturális és emberjogi főbizottságának elnöki pozícióját is betöltötte, de volt hazánk UNESCO nagykövete is. A Magyar ENSZ Társaság új főtitkára Lovászy László Gábor, aki korábban az ENSZ CRPD emberi jogi bizottságának az ENSZ Közgyűlése által kétszer is titkosan megválasztott emberi jogi szakértője volt. A szakember az NKE ÁNTK Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszék tudományos főmunkatársa. A MENSZT és az NKE között 2019 óta van együttműködési megállapodás, ennek részeként a Magyar ENSZ Társaság Kormányzó Tanácsának munkájában több NKE-s oktató és vezető is részt vesz.

A megújuló Magyar ENSZ Társaság most megválasztott vezetői megbízatásuk elfogadásakor reményüket fejezték ki, hogy szervezetük Magyarország és az ENSZ közötti dialógus izgalmas fórumává válik és aktív szerepet játszanak majd a világ ENSZ társaságainak nemzetközi hálózatában. Emellett szeretnének közvetlenebb kapcsolatot építeni  a fiatalokkal, az akadémia és sajtó világával, a döntéshozókkal és aktívan szeretnének együtt dolgozzon a Budapesten működő ENSZ szervezetekkel is.