A kiberbiztonság aktualitásairól tanácskoztak

A kiberbiztonság aktuális kérdéseiről, az új Nemzeti Biztonsági Stratégia vonatkozó részeiről, valamint az álhírek terjedéséről is szó volt az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégium online rendezvényén.

Az eseményen szakértők segítségével mutatták be a kiberbiztonság katonai, politikai és közösségi médiát érintő aktuális kérdéseit. Németh József Lajos, a Szakkollégium nevében, elmondta, hogy 2003 óta évről évre igyekeznek rendezvényeiken olyan témákkal foglalkozni, amelyek nemcsak a szakma képviselői, hanem az átlagérdeklődő számára is érdekes lehet.

Az új Nemzeti Biztonsági Stratégia kiberbiztonsági vonatkozásairól Kovács László dandártábornok beszélt, aki egyebek mellett a fő jogszabályi keretekről és annak Magyar Honvédségre vonatkozó végrehajtásáról is szólt. Az MHP kibervédelmi szemlélője elmondta, hogy a nyugati kultúrákban már régóta jelen van a kérdés, mely most a hazai stratégiában is helyet kapott. „A kiberképességeket fegyvernek, alkalmazásukat fegyveres agressziónak tekinti, amelyekre a fizikai térben megvalósuló válaszadás is lehetséges” – idézte a tábornok az új stratégia 101. pontját, amely már kicsit sem „finomkodik” és műveleti térnek tekinti a kiberteret. Kovács László más mellett szólt arról is, hogy miként tükröződik a szabályozás a Honvédelmi törvényben, amelybe 2020 januárjában került be egy cikk, amely a katonai kibertérben végrehajtott műveletekre vonatkozó különös szabályokat tartalmazza. Balogh Péter ezredes emlékeztette a résztvevőket, hogy már hazánk 2013-as „Kiberstratégiája” kísérletet tett a kibertér fogalmi keretének meghatározására, s ez kiegészült a NATO 2016-os döntésével, amely negyedik hadviselési dimenzióként tekint az új műveleti térre. A szakértő úgy véli, hogy a Magyar Honvédség kiberműveleti képességének fejlesztéséhez három fő feladatot kell teljesíteni: megfelelő oktatási és képzési keretrendszer kialakítására van szükség, amelyhez elengedhetetlen egy átfogó és alapos jogszabályi háttér megteremtése, valamint egy olyan kiberműveleti központ létrehozása, amely rendelkezik a szükséges technikai felszereltséggel és képességekkel.

A kiberbiztonság közösségi médiát érintő kérdéseiről az NKE Közszervezési és Infotechnológiai Tanszék oktatója beszélt. Bányász Péter egyebek mellett kifejtette, hogy milyen lehetőségek állnak a döntéshozók rendelkezésére, ha lélektani művelet során a kiberteret hatékonyan szeretnék kihasználni, de szólt arról is, miért lehet hasznos a hálózattudományi megközelítés egy-egy művelet kidolgozása, az elemzések vagy tervek készítése során.

 

Szöveg: Zavodnyik Blanka