NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Szabadalmi oltalomról az NKE-n

A szellemi tulajdon védelem területeiről és a szabadalmi jogról is szót ejtettek azon az online előadáson, amelyet az NKE-n nemrégiben megalakult Innovációs és Technológiai Iroda szervezett.

Az előadás előtt Szepsi-Szűcs Levente, az Innovációs és Technológiai Iroda irodavezető-helyettese az idén tavasszal létrejött szervezeti egység fő küldetéséről azt mondta: az iroda az innovációs ökoszisztéma szereplőinek támogatására jött létre az NKE-n. Tevékenységét Kovács E. Tünde ügyvéd, szellemi tulajdon-védelmi szakértő is segíti, aki előadásában egyebek mellett a szellemitulajdon-védelem két fő területéről, a szerzői jogról és az iparjogvédelemről beszélt. Mint elhangzott: míg a szerzői jog az irodalmi, tudományos, művészeti alkotásokat, valamint a felhasználásukhoz kapcsolódó teljesítményeket részesíti védelemben, addig az iparjogvédelem a műszaki jellegű szellemi alkotások, valamint az áruk és szolgáltatások megkülönböztetésére szolgáló megjelölések jogi oltalmát biztosító jogintézmény. Kiderült: a szabadalmi rendszernek az a rendeltetése, hogy biztosítja a kutatási és fejlesztési ráfordítások megtérülését, valamint ösztönzi az alkotótevékenységet.

A szakértő beszélt a szabadalmi jog hármas kritériumrendszeréről is. Mint elmondta: szabadalmi oltalom minden olyan találmányra szerezhető, ami teljesíti az újdonság, feltalálói tevékenység (nem nyilvánvaló megoldások megtalálása), ipari alkalmazhatóság kritériumait. „A szabadalmi oltalom Magyarországon, illetve lényegében az egész világon a kérdéses szabadalmi bejelentés bejelentési napjától számított 20 évig tart. A szabadalmi oltalom idejét nem befolyásolja az a tény, hogy a bejelentési naphoz képest mennyivel később adják be a szabadalmat” – fogalmazott előadásában Kovács E. Tünde.

Szöveg: Tasi Tibor