Idén házhoz megy a tudomány - Kutatók Éjszakája az NKE-n

Öt szekcióban mintegy 50 online előadással csatlakozik a Kutatók Éjszakája programsorozathoz a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE). A koronavírus-járvány miatt a hagyományoktól eltérően a virtuális térben barangolhatnak a tudomány szerelmesei november 27-én és 28-án.

A november végi eseményen az egyetem valamennyi oktatási és kutatási szervezeti egysége bemutatkozik, többek között az Eötvös József Kutatóközpont is, így az intézmény teljes oktatási-kutatási portfóliójába bepillanthatnak azok, akik ellátogatnak a Kutatók Éjszakája honlapjáról elérhető NKE-s csatornákra, amelyeken öt szekcióban, összesen 45, 20 perces előadást tekinthetnek meg az érdeklődők.

Az öt szekció az NKE kutatási–képzési portfólióját mutatja be. A „Bűn és bűnhődés” szekció előadásait bátran ajánljuk mindazoknak, akik a modern technikák, a kriminológia és kriminalisztika újdonságaira kíváncsiak. A katasztrófavédelemi feladatok rejtelmeibe, műveletirányítási rendszerébe pillanthatnak be azok, akik követik a „Ne legyen esélye a katasztrófának, a biztonságunk érdekében!” szekció előadásait. A „Történelem, hadtörténelem és környéke” szekcióban szó lesz egyebek mellett az etióp polgárháborúról, a katonai törzsstruktúráról, a Bismarck csatahajó első és egyetlen bevetéséről, de a magyar rendőrség államosításáról is. A 21. század politikai és gazdasági történéseire, a virtuális környezetben rejlő veszélyek megelőzésére fókuszál a „Kockázatok és veszélyek! A látszatbiztonság világa?” szekció, amelyben a kiberbiztonság, a mesterséges intelligencia és az amerikai külpolitika is szerepet kap, de a COVID-19 gazdasági és társadalmi hatásait is elemzik a szakértők. Az ivóvízellátás, a megújuló energiák használata vagy éppen a szélsőséges időjárási viszonyok okozta vízkárok enyhítése soha nem volt még annyira fókuszterület, mint napjainkban, éppen ezért az „Azért a víz az úr!” szekcióban a digitális vízgazdálkodási megoldások, az árvízvédelem és a vízdiplomácia kerül előtérbe.

Az egyetemi programok november 27-én 14 órától kezdődnek. További részletekért kattintson IDE!