Külügyi Klub: a karabahi konfliktus

Az elmúlt hónapokban kiéleződött, most pedig éppen nyugvóponton lévő örmény-azeri ellentétről volt szó a Külügyi Klub szokásos rendezvényen. A Magyar Diplomáciai Akadémia Diplomataképző Programjának hallgatói – a magyar diplomácia napján – online előadás keretében tájékozódhattak a karabahi konfliktusról.

Sz. Bíró Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem mesteroktatója, Oroszország és a poszt-szovjet térség szakértője elmondta, hogy azeri részről a hét megye visszaszerzése már a kétezres évek eleje óta napirenden volt. A szakember kiemelte: a jelenlegi megállapodás alapján Hegyi-Karabah kétharmada került Azerbajdzsán felügyelete alá, azonban a török és orosz békefenntartók jelenléte mellett a Lachin Corridor hovatartozása is komoly kérdéseket vet fel. Egeresi Zoltán, az NKE Eötvös József Kutatóközpont Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársa többek között szólt a török támogatás jelentőségéről, illetve az orosz békefenntartók meghatározó szerepéről a konfliktus jövőjét illetően. Kránitz Péter Pál, történész, Örményország-szakértő, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem doktorjelöltje pedig azt hangsúlyozta, hogy a békeépítés folyamatában az amerikai elnökválasztás következtében a közeljövőben az eddigieknél jóval meghatározóbb szerepet vállalhat a Minszk-csoport francia és amerikai társelnöksége.

A Magyar Diplomáciai Akadémia Diplomataképző Programjának célja a magyar nemzeti érdekek képviselete és védelme iránt elkötelezett szakemberek képzése. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium szoros együttműködésében megvalósuló program első tanévében mintegy 50 hallgató vesz részt.

 

Szöveg: Pap Melinda

Grafika:MTI