Drónok napjainkban

A pilóta nélküli repülőgépek különböző alkalmazási lehetőségeiről rendezett online konferenciát az NKE HHK Repülőfedélzeti Rendszerek Tanszék. Az eseményen olyan aktuális témák is naprendre kerültek, mint például a drónokkal végzett testhőmérséklet mérés, ami a koronavírus járvány idején különösen hasznos lehet.  

Az online esemény célja a tanszéki oktatók kutatási témáinak egymás közötti mélyebb megismerése és a hallgatóknak történő bemutatása volt – mondta el honlapunk érdeklődésére Szilvássy László ezredes, tanszékvezető. Az egyetemi docens hozzátette: ezzel lehetőséget teremtettek a hallgatóknak arra, hogy a tudományos diákköri vagy a szakdolgozati téma választása során kellő ismerettel rendelkezzenek az oktatók kutatásival kapcsolatban, illetve témaötleteket merítsenek az előadásokból.

Az online konferencián négy előadás hangzott el, ezek közül Békési Bertold a pilóta nélküli légijárművek alkalmazásának lehetőségeit mutatta be. Gajdács László a drónok és pilóta által vezetett repülőgépek összeütközési kockázatának vizsgálatáról szólt, míg Major Gábor a drónokkal végzett testhőmérséklet mérési lehetőségeket mutatta be. Szilvássy László tanszékvezető a drónokon alkalmazható fedélzeti felderítős és csapásmérő eszközökről, valamint a polgári területen alkalmazható vegyi, időjárás felderítő eszközökről tartott előadást.