NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA

Elindult az EUSecure Projekt

Az EU jelenlegi és jövőbeni biztonsági kihívásaihoz kapcsolódó transzdiszciplináris kurzus létrehozása a célja az EUSecure Projektnek, amely az NKE vezetésével és a Pireuszi Egyetem, a Fernando Pessoa Egyetem, a Salentoi Egyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Egyetem részvételével zajlik. Az Európai Unió támogatásával, az Erasmus+ Stratégiai Partnerség a Felsőoktatásban program keretében megvalósuló program három évig tart, a nemzetközi programindító megbeszélést a napokban tartották.

A partnerség felismerte a felsőoktatási intézmények szerepét abban, hogy olyan társadalom alakuljon ki, amelyben az állampolgárok és a vezetők pontosabb képpel rendelkeznek az Unió biztonságának, rezílienciájának és fenntarthatóságának legfontosabb kérdéseiről. Azok a kihívások, amelyekkel jelenleg szembesül a társadalom új és ismeretlen méretűek, komplexek, ugyanakkor megfelelő szakpolitikai válaszokat igényelnek. Ezért a projekt általános célja, hogy az oktatáson keresztül hozzájáruljon az európai integrációhoz a biztonság területén azáltal, hogy a diákoknak, oktatóknak, kutatóknak, gyakorló döntéshozóknak és általánosságban minden érdeklődőnek új, nemzetközi és interdiszciplináris oktatási platformot, továbbá modern és gyakorlatorientált tudást nyújtson.

A kurzus olyan biztonsági kérdésekhez kapcsolódó modulokból áll majd, mint például a megatrendek a 21. században; az EU stratégiai autonómiája; a tengerbiztonság; a migráció; a kiberbiztonság; a mesterséges intelligencia veszélyei és lehetőségei; a kritikus infrastruktúra védelme; a vízbiztonság és a víz-geopolitika; a közösségi média és fake news, továbbá a közegészségügy és a járványvédelem. Ezeket a modulokat nemzetközi professzori gárda alakítja ki és a teljes kurzust két nemzetközi oktatási/tanulmányi esemény során teszteli: egy téli szeminárium és egy nyári egyetem keretében. Az oktatási módszerek ötvözik a hagyományos és az online tanulást, illetve szimulációs gyakorlattal egészülnek ki.

A résztvevő egyetemeknek sok éves tapasztalata van a fenti témákban: a Pireuszi Egyetem Nemzetközi és Európa-tanulmányok Tanszéke az első helyezett Görögországban, a Fernando Pessoa Egyetemnek saját oktatókórháza van, a Salentoi Egyetem kitűnő kutatói háttérrel rendelkezik a kritikus infrastruktúra védelme területén, a Sapientiának híres a közegészségügyi tanszéke, az NKE-nek pedig többéves tapasztalata van a szimulációs gyakorlatok megszervezésében és lebonyolításában.

A projekt keretében nyílt elérésű online oktatási platformot alakítottak ki és a résztvevők vállalták, hogy a kifejlesztett kurzus 2022/2023 őszétől egyetem-közi választható tárgyként elérhetővé válik a hallgatók számára. A projekt szakmai vezetője Molnár Anna egyetemi tanár, a Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszék tanszékvezetője. A partneregyetemek részéről Antonella Longo docens (Unisalento), Foteini Asderaki docens (UniPi), Claudia Ramos docens (UFP) és Török Ferenc (Sapientia) látják el a projekt szakmai koordinációját.


Címkék: EUSecure Projekt